Vremenska prognoza

utorak, 18 februar 2020 13:27

Adžić: Odluka Ustavnog suda BiH je politička

„Odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta je politička i nije u potpunosti jasna jer je poljoprivredno zemljište vlasništvo entiteta odnosno Republike Srpske“, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Adžić: Odluka Ustavnog suda BiH je politička

„Radi se o ogromnoj površini na prostoru Gradiške oko 8000 hektara koje je pripadalo nekad PIK-u Mladen Stojanović. To je državno zemljište koje je dato na korištenje. Tu dileme nema da to treba da se knjiži na Republiku Srpsku odnosno to treba da prenese na Gradišku. Mi već imamo pripremljen projekat da negdje za 240 poljoprivrednih gazdinstava kojima treba zemljište za poljoprivrednu proizvodnju elementarnih namirnica.Nastojaćemo da to zemljište omogućimo da bude upisano na RS, a da krajnji korisnici budu naša poljoprivredna gazdinstva“ rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Ustavni sud BiH nedavno je proglasio neustavnim član Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske koji određuju da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo posjed i vlasništvo RS.Tim povodom juče je održana posebna sjednica NS RS na kojoj je usvojena informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH i nekoliko zaključaka.

 

Info+ kablovski kanal