Vremenska prognoza

subota, 11 januar 2020 09:19

Aktivnosti „Mrvica“ u prošloj godini

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice“ tokom prošle godine organizovalo je brojne aktivnosti.

Aktivnosti „Mrvica“ u prošloj godini

Jedna je od njih je kampanja „Ljubičasti novembar“. Predsjednik Udruženja Danka Mirjanić kaže da već treću,četvrtu godinu organizuju ovu kampanju.

„Ovogdišnja akcija imala je za cilj podizanja svijesti jednog od problema sa kojim se susreću prijevremeno rođena djeca, a to je upoznavanje javnosti sa problemom retinopatije. To je jedan problem u razvoju djeteta koji može dovesti do toga da ukoliko se na vrijeme ne tretira do slijepila. Povodom toga pokrenuli smo tu kampanju da prikupimo sredstva za kupovinu lasera i oftamoskopa da se tretman može uraditi u Banja Luci“ rekla je Danka Mirjanić.

Tokom kampanje prikupljeno je oko 93.000 KM, od toga pozivima na humanitarni broj i od donacija prikupljeno oko 43.000 KM, a Vlada Republike Srpske donirala je potrebnih još 50.000 KM.

„Po prijemu sredstava uplatili smo avans i očekujemo da će u naredna dva tri mjeseca aparat stići u Banja Luku“ kaže Danka Mirjanić.

Ona je dodala da će i u ovoj godini biti aktivni te da planiraju da realizuju inicijativu koju su pokrenuli prošle godine sa kojom žele da majkama i očevima prijevremeno rođene djece zakonskom regulativom omoguće da mogu ostati na bolovanju duže odnosno period koji je potreban za roditelje.

Mirjanićeva je naglasila da posljednji podaci govore o povećanom broju prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj, te da je 2018. godine rođeno 310, a do kraja oktobra 2019. godine prijevremeno je rođeno 402 djece.

Info+ kablovski kanal