Vremenska prognoza

sreda, 02 decembar 2020 12:42

Ambiciozni projekti Vodovoda i u narednoj godini

Uprkos brojnim izazovima, u gradiškom preduzeću Vodovod, zadovoljni su realizacijom aktivnosti tokom godine na izmaku. U skladu sa planovima za iduću godinu, ali i mogućnostima koje se nude kod međunarodnih partnera, već sada su izvjesni vrlo značajni poslovi u narednom periodu.

Ambiciozni projekti Vodovoda i u narednoj godini

„Do kraja ove ili već sa prvim danima nove godine., započeće radovi na izgradnji sistema vodosnabdijevanja u mjesnim zajednicama Elezagići i Berek“, ističe Sandro Zeničanin, direktor ovog komunalnog preduzeća. Plan je da se ovi poslovi završe već u proljeće.  Zeničanin najavljuje i značajne poslove koji će se izvoditi na vodoizvorištu Žeravica. „Riječ je o izgradnji solarne elektrane kojom bismo ostvarili značajne uštede u potrošnji električne energije, između 150 000 i 200 000 KM godišnje“, ističe Zeničanin. Donatorskim sredstvima nadaju se iz Evropske komsije sa kojom su u pregovorima.

„Ovom uštedom, dodaje Zeničanin, obezbijedili bismo sredstva za zanavljanje postojeće infrastrukture“. Napominje da je u toku izrada projekta sanacije svih ključnih tačaka u gradu, odnosno zasunskih komora, koje su u eksploataciji više od pola vijeka, te je neophodno uraditi temeljnu rekonstrukciju. Osim toga, plan je i da se ugrade daljinski vodomjeri u zgrade kolektivnog stanovanja, izgrađene prije rata. „Želimo da u svaku zgradu ugradimo jedinstvene vodomjere, jer se pokazalo da paušalno zaduživanje nije realno, odnosno da je mnogo veća potrošnja od onog što se fakturiše“, kaže direktor Vodovoda.

„Također smo radili na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju cjevovoda za naselja Cimiroti i Kijevci i u toku je detaljno projektovanje svih cjevovoda u naseljima na području grada, koja nemaju sistem vodosnabdijevanja. I u tim područjima želimo kroz pet do šest godina obezbijediti zdravu i pitku vodu“, ističe Zeničanin. Dodaje da će prema međunarodnim institucijama nastupati fazno, kako bi obezbijedili sredstva za izgradnju cjelokupne infrastrukture. Zeničanin pojašnjava da se radi o više od 300 km nove vodovodne mreže sa nekoliko ključnih objekata.

Info+ kablovski kanal