Vremenska prognoza

četvrtak, 28 maj 2020 13:18

Berba jagoda u toku-rod dobar

U Lijevče Polju je u toku berba jagoda.

Berba jagoda u toku-rod dobar

Porodica Jovančević iz KočIćeva kod Gradiške ovaj posao počela  polovinom maja mjeseca. Ove godine imaće dobar rod ovog voća na površini od 1,3 hekatar. Kvalitet i solidan prinos je postignut u svim zasadima.

“Vrijeme je dosta dobro za berbu, nije bilo mnogo kiše niti je bilo suviše sunca. Ovo je je osmi ciklus berbe,a imamo još oko pet ciklusa” rekao je Goran Jovančević, poljoprivrednik iz Kočićeva.

Porodica Jovančević na poljima jagoda zajedničkim snagama rade sve sami ,osim berbe i sadnje, kada angažuju radnike. U proizvodnji ovog voća posla ne manjka tokom cijele godine,a da bi jagoda izgledale ovako, trebalo je sve odraditi na vrijeme.

“Vrijeme sadnje je bitno, adekvatno održavanje tokom godine,a april je ključan u primijeni agrotehnologije. Sve to da bi imalo uspjeha postoji faktor rizika, april je rizičan po pitanju hladnoće I mrazeva. Mi smo bili uporni I zasade smo pokrivali, te smo zaštitili jagodu” kaže Goran Jovančević, poljoprivrednik iz Kočićeva.

Problema sa plasmanom jagoda na tržištu nema. Sve što zajedno sa radnicima uberu, istog dana prodaju. Za ovo vrijeme cijena je veoma dobra, kaže Goran, a po svemu sudeći i sezona će biti uspješna.

Proizvodnjom jagoda na otvorenom Jovančevići se bave više od dvadeset godina i ne planiraju odustajati, iako je jagoda zahtijevna voćna vrsta. Sa intenzivnom berbom jagoda i prodajom kao što su rekli završiće polovinom juna.

Info+ kablovski kanal