Vremenska prognoza

petak, 25 januar 2019 14:34

Da li će osnovci u Srpskoj imati besplatne udžbenike?

Ideja o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj prerasla je u građansku inicijativu koju je za sedam dana potpisom podržalo 4 600 građana. Inicijativu su pokrenuli Filip Jovanović, Stanislava Kecman i Duško Tadić.

Da li će osnovci u Srpskoj imati besplatne udžbenike?

„U komunikaciji sa građanima smo još prije godinu dana došli do teme besplatnih udžbenika. Mnogo sugrađana se žali da kada počinje školska godina pored svih drugih potrepština moraju da izdvoje sredstva i za udžbenike. Svi znamo da je osnovna škola obavezna i smatramo da su udžbenici osnovna potrepština koja treba da je besplatna“, izjavio je Duško Tadić, pokretač građanske inicijative.

Inicijativa za besplatne udžbenike za osnovce uvrštena je u dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana 29. januara.

„Svaka inicijativa koja olakšava život naših građana je uvijek dobrodošla. Međutim, ne bih sad da dajem nekakve ranije ocijene da li ta mjera treba da bude usvojena u potpunosti. Budžet smo usvojili i tako nešto nije bilo predviđeno. Da li je moguće raditi relokacije finansija je već stvar stručnjaka. U svakom slučaju, detaljno ćemo razmotriti tu inicijativu. Pokušaćemo naći način da se ona, ako ne u apsolutnom, onda bar u djelimičnom smislu ostvari“, navela je Ranka Perić Romić, narodni poslanik u NSRS.

„Pozdravljam ovu inicijativu. Siguran sam da i ona, na određeni način, djeluje pronatalitetno. Ovo će imati široku podršku svih poslanika, bar mi iz našeg kluba ćemo to sigurno podržati. Način na  koji će se provesti – vidjećemo“, rekao je Milan Švraka, narodni poslanik u NSRS.

Građani Gradiške podržavaju ovu inicijativu.

Cijena kompleta udžbenika iznosi od 86 do 188 KM, te podnosioci inicijative procjenjuju da je za besplatne udžbenike potreban iznos od oko 10 do 12 miliona KM.

Info+ kablovski kanal