Vremenska prognoza

petak, 18 april 2014 12:19

Danas Veliki petak

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak-dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos, najtužniji dan u godini.

Danas Veliki petak

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i posljednji i najznačajniji u nedjelji Stradanja za sav hrišćanski svijet, a Isusova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koji ove godine svi hrišćani obilježavaju u nedjelju 20 aprila.Inače, bogosluženjima na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crkvenu plaštanicu i tri puta uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vjernici u tišini dolaze na cjelivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Na Veliki petak se ne pjeva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Vaskrsa kada je, po vjerovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom. U hramu Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci i ostalim pravoslavnim crkvama na Veliki petak ne služe se liturgije, već Carki časovi sa čitanjem djelova Jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, običaj je da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, a neka domaćinstva na taj dan farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice Sveta liturgija biće služena na Veliku subotu, a zatim i u nedjelju na dan Vaskrsa, nakon svečanog vaskršnjeg Jutrenja od 5.00 časova. Tada i od pola deset kada će biti služena druga Sveta litrugija, vjernici  mogu pristupiti svetoj tajni pričešća.

Info+ kablovski kanal