Vremenska prognoza

subota, 16 februar 2019 14:52

"DENARIUS 2019": Svijest o kolekcionarstvu sve veća

16. Međunarodni sajam kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2019“ organizovan je u Gradišci. Organizatori su naveli da je sve veći broj mladih koji žele da postanu članovi Udruženja „Denarius“, te da svijest o kolekcionarstvu raste.

"DENARIUS 2019": Svijest o kolekcionarstvu sve veća

„Prije sedam godina kad smo krenuli sa ovim to je bilo daleko manje. Sada je svijest o kolekcionarstvu nešto veća. Ljudi bar kad nađu nešto dođu pa nas pitaju o tome – da li je rijetko, da li je vrijedno. Na takav način dolazimo do stvari koje bi inače bile bačene. Dakle, naše kulturno dobro se čuva. Dio tog kulturnog dobra koje nam donose kolekcionari sa svih strana, otkupljujemo i ostavljamo ovdje kod nas. Vraćamo naše kulturno blago, što je i najveća prednost ovih sajmova“, objasnio je Alen Mešić, predsjednik Udruženja kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarius“ Gradiška.

Udruženje „Denarius“ broji 100 članova, koji ne potiču samo iz Gradiške. Član Udruženja postao je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Milan Petković: „Već godinama na svom porodičnom imanju skupljam starine. Imam jedan dio koji sam naslijedio, a jedan dio koji skupljam na sajmovima poput ovog. Gradiška treba da bude ponosna što ima jedan ovakav međunarodni sajam, koji je i najveći u Bosni i Hercegovini.“

Sajam „Denarius“ sa svakim održavanjem postaje sve veći. Ovaj put svoje kolekcije izložilo je do sada najviše izlagača, njih 37, koji za organizaciju imaju samo riječi hvale.

„Mogu vam reći da je perfektno. Prijateljstvo je odlično, kao i saradnja između „Denariusa“ i HUKB „Trolista“. Bio sam ovdje prije dvije godine, bilo je manje ljudi. Nije bitan samo sajam, bitno je i druženje – da se možemo posavjetovati, razmijeniti, saznati šta ima novog na tržištu“, rekao je Mladen Gvozdanović, član HUKB „Trolista“ iz Zagreba.

Opština Gradiška podržava rad Udruženja „Denarius“, kaže načelnik Odjeljenja društvenih djelatnosti Opštine Gradiška Davor Glišić, i dodaje da je ono jedno od najaktivnijih udruženja kolekcionara u Republici Srpskoj, te na odličan način predstavljaju Gradišku.

Organizatori Međunarodnog sajma kolekcionarstva i antikviteta „Denarius“ navode da je, pored druženja, njegov osnovni cilj promocija istorije i kulturnih vrijednosti.

Info+ kablovski kanal