Vremenska prognoza

petak, 26 januar 2018 15:41

Direktori, učenici i studenti na prijemu kod načelnika opštine Gradiška

Povodom praznika Svetog Save, školske slave, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić upriličio je prijem za direktore obrazovno – vaspitnih ustanova sa područja Gradiške. Prijemu su prisustvovali i uspješni i talentovani učenici i studenti.

Direktori, učenici i studenti na prijemu kod načelnika opštine Gradiška

„Postizao sam odlične rezultate na regionalnim i školskim takmičenjima iz matematike i fizike. Planiram upisati Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu“, kaže Bojan Baškalo, učenik četvrtog razreda Gimnazije Gradiška.

„Učestovao sam na državnim, republičkim i regionalnim takmičenjima. Plasirao sam se na Olimpijadu iz programiranja u Rusiji. Želim upisati Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, a potom raditi kao programer u nekoj firmi“, kazao je Drago Šmitran, učenik četvrtog razreda Tehničke škole Gradiška.

„Tehnička škola u Gradišci nastoji da prepozna talente i da im da maksimalnu podršku. Od ove školske godine upisujemo dva nova zanimanja, tehničar CNC tehnologija i tehničar informacionih tehnologija“, rekao je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

Najmlađa učesnica skupa bila je Nikolina Čakalj, učenica petog razreda OŠ „Sveti Sava“ u Lamincima. Svoj pjevački talenat do sada je predstavila na nekoliko takmičenja.

„Bila sam na Đurđevdanskom festivalu prošle godine, a učestovala sam i na takmičenjima u Kikindi i Zagrebu. Odličan sam učenik“, priča Nikolina.

„Imamo čim da se pohvalimo. Bilo bi dobro da se osnuje fondacija za pomoć talentima i izuzetno nadarenoj djeci, a opština bi finansirala njihova takmičenja. U toku ove školske godine oformili smo komisije koje su nadležne za identifikaciju nadarene djece, jer nije lako prepoznati pravi talenat“, istakla je Rajna Soldat, direktor OŠ „Sveti Sava“ Dubrave.

Načelnik opštine Zoran Adžić istakao je da lokalna uprava izdvaja značajna sredstva za podršku obrazovno – vaspitnim ustanovama u Gradišci. U proteklom periodu, navodi, rekonstruisana je fiskulturna sala Srednje stručne i tehničke škole, a opremljena su i dva kabineta u Tehničkoj školi. Dodaje, da je u ovoj godini planirana izrada projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju vrtića u Brestovčini, kako bi bile zadovoljene potrebe cjelokupnog prostora opštine Gradiška.

Lokalna uprava će i ubuduće davati podršku obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i učenicima i studentima iz ove opštine, naglasio je Adžić.

„Podržaćemo ideju o formiranju fondacije za nadarenu djecu, jer je važno dati podsticaj učenicima i studentima koji imaju izražene talente, a pri tom nemaju dovoljno sredstava da finansiraju odlaske na takmičenja. Prošle godine smo uveli nagrade za vukovce, 8000 maraka izdvajamo za podršku njihovom trudu i radu“, naveo je Adžić.

Na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji Opština Gradiška nagradiće prosvjetne radnike koji su se posebno istakli u protekloj godini. Svetosavska akademija, pod nazivom „Brojanica Svetog Save“, biće održana u Kulturnom centru Gradiška, 27. januara, u 18 h.

Info+ kablovski kanal