Vremenska prognoza

utorak, 26 maj 2020 12:36

Do sada ispaljeno 70 protivgradnih raketa

Protivgradna preventiva Republike Srpske od početka sezone imala je tri dana sa dejstvima, 29. aprila. 1. i 25. maja.

Do sada ispaljeno 70 protivgradnih raketa

Ukupno je ispaljeno 70 protivgradnih raketa. Od toga tokom jučerašnjeg dana ispaljeno je samo 6.

„Na ovom našem djelu radili smo sa prizemnim generatorima što se pokazalo sasvim dovoljno, nije bilo grada. Dok su rakete ispaljene na području Modriče, Dervente, Broda i Doboja. Karakteristika je pojava jakog vjetra , što se može dovesti u vezu sa klimatskim promjenama“ rekao je Tihomir Dejanović, direktor JP „Portivgradna preventiva Republike Srpske“.

„Na području Gradiške ukupno je ispaljeno 22 rakete. Nije bilo pojave grada već uglavnom sugradice bez značajnih šteta na terenu“, rekao je  Dejanović. On  kaže da nas narednih dana očekuje nestabilno vrijeme.

U ovom preduzeću ističu da se intenzivno radi i na modernizaciji te se postavljanju nove automatske stanice.

„Ove godine imamo cilj da obuhvatimo dio krajnjeg sjeverozapada koji je bio van sistema. Planirali smo nastavak radova na području Banja Luke,Čelinca, Srpca, Prnjavora i završetak automatskih stanica na području Gradiške“dodao je Tihomir Dejanović, direktor JP „Portivgradna preventiva Republike Srpske“.

Kada se završi projekat modernizacije planirano je da bude postavljeno ukupno 232 automatske stanice. Ovogodišnja protivgradna sezona počela je sa 54 automatske stanice, 209 klasičnih stanica sa strelcima  i 35 prizemnih generatora.

Info+ kablovski kanal