Vremenska prognoza

četvrtak, 17 januar 2019 14:51

Dragoslav Šinik: Djeca ne smiju patiti

Dragoslav Šinik pola svog života proveo je pomažući drugima. Teške ljudske sudbine mu, kao predsjedniku Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Gradiške, nisu nepoznate. Zato mu je, kad je krajem prošle godine u svojoj vikendici zatekao migrante iz Iraka, prva misao bila kako da pomogne.

Dragoslav Šinik: Djeca ne smiju patiti

„Tog jutra, 31.12.  krenuo sam do vikendice nadomak Gradiške. Htio sam da provjerim da li je sve u redu,  jer mi je prije par dana provaljeno u vikendicu.Prizor koji sam zatekao pamtiću cijeloga života. Djevojčica identična kao moja kćerka Sara. stajala je ispred mene i gledala. I djevojčica je bila iznenađena, pa je utrčala u kuću. Ja sam krenuo za njom i zatekao sam jedan žalostan prizor. U vikendici je bilo 23 migranta od toga 6 djece” kaže Šinik.
Migrante nije istjerao, niti se naljutio što su provalili vrata nego je otišao do obližnje prodavnice i kupio im vodu, mlijeko i hranu.
Drugog dana nove godine državna granična služba Dragoslavove „podstanare“ je evidentirala i poslala u Sarajevo, jer su imali uredne papire izdate u tom gradu. Nakon njihovog odlaska Šinik i njegova kćerka Sara su širom otvorili vrata svoje vikendice.
„Stavili smo natpise na engleskom da ukoliko neko dijete navrati da može da se odmori ugrije, spremili smo drva, napitke jer stalo mi je da sačuvam ovaj objekat, da ne uništvajau vikendicu“ rekao je Šinik.
Otkako se pročulo o Šinikovom činu, telefon mu stalno zvoni. Mediji sa svih strana svijeta se interesuju za njegov slučaj, a njega to sve čudi.
Dragoslav smatra da bi nadležne institucije trebale aktivnije da se uključe u rješavanje pitanja migranata i izbjeglica, ali da će njegova gesta učiniti da se svijest naših ljudi počne mijenjati.

Info+ kablovski kanal