Vremenska prognoza

sreda, 08 avgust 2018 16:46

Dvadeset šest godina od stradanja na Bokovima

Kod spomen obilježja na Bokovima u Bok Jankovcu, kod Gradiške, i ovog 8. avgusta služen je parastos i položeni su vijenci u znak sjećanja na mlade gradiške borce koji su prije 26 godina stradali na ovom mjestu.

Dvadeset šest godina od stradanja na Bokovima

Na ovaj dan u ranim jutarnjim časovima 1992. godine pripadnici jedinice hrvatske vojske “Berbir bojna” prešli su rijeku Savu i napali srpske odbrambene položaje. U obračunu je stradalo 16 boraca Vojske RS. Među njima i Živko Šinik koji je tada imao 34 godine. Njegova sestra Vidosava Subotić kaže da, uprkos godinama koje prolaze,  tuga nimalo ne jenjava.

„Meni je svaki dan 8. avgust. Mnogo mi je teško“, kaže Subotićeva.

Oni koji su svoje živote dali za otadžbinu ne smiju nikada biti zaboravljeni, poručeno je sa skupa u Bok Jankovcu. Gradiška duguje veliku zahvalnost vojnicima koji su prije 26 godina odbranili njenu teritoriju.

“Da nije bilo ovih boraca ne bi danas bilo ni nas, ni ovog naroda koji se doselio u Gradišku nakon što su izbjegli od svojih kuća”, kazao je Zoran Trnjanin, predsjednik Mjesne Boračke organizacije Bok Jankovac-Mačkovac.

“Dvadeset i šesta je godina kako obilježavamo pomen stradalima i odajemo priznanje preživjelim borcima. Oni su tog dana spasili Gradišku i okrenuli tok proteklog rata”, istakao je Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Gradiška.

Obilježavanje godišnjice pogibije srpskih boraca na Bokovima je događaj od velikog republičkog značaja, istakli su predstavnici Vlade RS. Saglasni su da je borba za opstanak i jačanje Republike Srpske najbolji način da se današnje generacije oduže onima koji su stradali boreći se za otadžbinu.

“Zadovoljna sam jer je Vlada izradila kalendar važnih datuma kada organizujemo ovakve događaje. Najbitnije je da smo zajedno, da iskažemo poštovanje prema žrtvama, ali i da pokažemo da nam je zajednički cilj jaka Republika Srpska”, naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Šesnaest naših najboljih je platilo životima. Nisu štedjeli sebe i stradali su za RS. Zato je mi moramo čuvati, jer je ona uslov našeg biološkog opstanka”, naveo je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Velika stradanja naroda na ovim prostorima dogodila su se i mnogo prije 1992. godine, tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, podsjetili su okupljeni u Bok Jankovcu.  Srpski narod je dao brojne žrtve kako bi se izborio za svoju slobodu.

“Narod je platio cijenu, ali uspio je da odbrani svoju teritoriju. Nek je slava ovim junacima”, rekao je Vukota Govedarica, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Skup kod spomen obilježja na Bokovima ove godine bio je mnogobrojan. U svom govoru pojedini su kazali da tako treba biti svake, a ne samo parne godine.

“Nadam se da su mnogi danas čuli opomenu od boračkih organizacija da dođu svake godine, a ne da dolaze samo pred izbore radi političkog marketinga. Sjećanja moraju biti van politike, kao stvar nacionalnog osjećanja svakog građanina RS”, napomenuo je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Prema tradiciji, vijenci i cvijeće su i ove godine položeni i na spomenik žrtvama ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu.

Info+ kablovski kanal