Vremenska prognoza

petak, 22 novembar 2019 12:23

Gradiščani redovno donose svinjsko meso na analizu

Novembar je mjesec koji je tradicionalno rezervisan za svinjokolj u našima krajevima.Veterinari svima savjetuju obavezan pregled svinjskog mesa.

Gradiščani redovno donose svinjsko meso na analizu

To je najbolji način da se zaštiti zdravlje jer posljedice mogu biti katastrofalne. Najopasniji je svakako parazit trihinela, bolest koja je zajednička za životinje i ljude.

„Najveći problem predstvaljau domaće i divlje životinje, a rezervoar zaraze su pacovi. Najčešće se bolest prenosi sa životinje na ljude preko konzumiranja mesa“ kaže Mirko Samardžija, doktor veterinarskih nauka.

Ukoliko Truhieloza spiralis zarazi ljude neizlječiva je, te može da ostavi trajne posljedice. Terapija je dugotrajna i teška,a što se tiče sipmtoma javlja se otok, jaki bolovi u mišićima.Međutim ohrabrije što je prema iskustvu ovog veterinara stanovništvo Gradiške savjesno te redovno donosi svinjsko meso na analizu.

Posljednjih godina nije bilo domaćih svinja pozitivnih na trihinelu na području Gradiške, kaže Samardžije i dodaje da je ove godine u Republici Srpskoj trihineloza dijagnostikovana u 14 slučajeva, od tog 12 kod divljih i 2 kod domaćih svinja. Ovaj veterinar naglašava da je prilikom pregleda mesa veoma važno da se donese tačno određen uzorak.

„Adekvatan uzorak je korijen dijafragme. Što se tiče procesa pregleda mesa jedino je propisan zakonski metod vještačke digestije koji radimo već godina“ rekao je Mirko Samardžija, doktor veterinarskih nauka.

Procedura od primanja i obrade uzorka do dijagnostike traje okodva sata, što znači da domaćini relativno brzo mogu saznati da li je meso ispravno ili ne,a cijena te usluge je 8KM.

Info+ kablovski kanal