Vremenska prognoza

sreda, 13 avgust 2014 14:45

Humanost i solidarnost u Narodnoj biblioteci Gradiška

Gradiška biblioteka obnovljena je zahvaljujući brojnim donatorima i humanim ljudima. Na isti način ova javna ustanova željela je da pokaže solidarnost sa bibliotekama koje su stradale u poplavama, te je prije tri mjeseca pokrenula akciju prikupljanja knjiga.

Humanost i solidarnost u Narodnoj biblioteci Gradiška

U akciji ,koja još traje, učestvuje Narodna biblioteka i građani iz raznih krajeva. „Mi smo do sada prikupili oko 1700 knjiga, s tim da je veći broj knjiga iz rezervnog fonda biblioteke,a oko 400 knjiga su poklonili građani Gradiške. Želim da kaže da su i ove knjige koje mi poklanjamo su one knjige koje su građani Gradiške poklonili ovoj biblioteci, tako da se može reći da su sve ove knjige od građana“ rekla je Snježana Miljković, v.d. direktora JU „Narodna biblioteka“ Gradiška.

Bez obzira što gradiška biblioteka danas ima bogat knjižni fond često se pojave donatori koji ovoj ustanovi rado poklone značajnu literaturu. Jedan od njih je profesor Mile Bavrlić vlasnik izdavačke kuće „Gutenbergova Galaksija“ iz Beograda koji je u proteklih godinu dana biblioteci poklonio oko 700 novih knjiga. “U znak zahvalnosti i poštovanja mi smo upriličili druženje sa profesorom Bavrlićem, te smo ovom prilikom ozvaničili osnivanje Fonda knjiga ‘’Mile Bavrlić’’. Poklonjene knjige su izuzetno značajne I kvalitetne I bile su deficitne u bibliotečkom fondu”kaže  Miljkovićeva.

Značajno mjesto u životu Mile Bavrlića zauzima gradiško selo Grbavci gdje je rođen. Iz tog razloga on je odlučio da značajnu literaturu pokloni Narodnoj biblioteci. „Ja sam prošle godine odlučio da biblioteci u Gradišci poklonim ove knjige. Osnovna svrha poklonjenih knjiga je da što lakše dođu do čitalaca“ smatra Bavrlić

Ova izdavačka kuća je prije nekoliko godina bibliotekama po  Republici Srpskoj i Srbiji poklonila preko 14 hiljada knjiga, među kojima je bila i Narodna biblioteka u Gradišci.

Zahvaljujući humanima ljudima kao što je profesor Mile Bavrlić danas ova javna ustnaova raspolaže sa oko 68 hiljada knjiga.

 

Info+ kablovski kanal