Vremenska prognoza

četvrtak, 02 avgust 2018 12:33

Ilindanske svečanosti i ove godine upriličene u Turjaku

U mjesnoj zajednici Turjak po 12. put održane su Ilindanske svečanosti. Turjačani, ali i mještani okolnih sela, već  godinama se okupljaju uoči Ilindana na ovoj kulturnoj manifestaciji.

Ilindanske svečanosti i ove godine upriličene u Turjaku

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nenad Mirjanić kaže da Ilindanske svečanosti predstavljaju zalaganje mještana Turjaka za očuvanje tradicije i kulturne baštine.

„Ovo je jedan od načina na koji obilježavamo Dan mjesne zajednice. Imamo nekoliko pjevačkih grupa i kulturno-umjetnično društvo“, rekao je Mirjanić.

Osim domaće grupe, „Sinova Kozare“ iz Turjaka, izvorne pjesme na Ilindanskim svečanostima pjevalo je još jedanaest pjevačkih grupa sa područja Gradiške, i okolnih opština i gradova.

„Pjevamo našu izvornu pjesmu, neke su stare i po 300 godina. Nastupamo i van naše države. Imamo i dva mlada momka u našoj grupi, što nam je jako drago, jer će neko da nas naslijedi“, istakao je Mirko Čupić, iz pjevačke grupe „Sinovi Kozare“ Turjak.

Za narodne igre bili su zaduženi članovi sekcije Kulturno-umjetničkog društva „Kolovit“ iz Turjaka.

„Naše društvo tradicionalno učestvuje na ovoj manifestaciji. Grupa „Sinovi Kozare“ djeluje u okviru našeg KUD-a, te smo prije nekoliko godina zajedno inicirali organizovanje Ilindanskih svečanosti. Večeras nastupaju djeca iz sekcije u Turjaku“, rekao je Mirko Borjanović, predsjednik KUD-a „Kolovit“.

Ilindanske svečanosti održane su pod pokroviteljstvom Opštine Gradiška. Manifestaciju je otvorio načelnik Zoran Adžić.

„Značaj ove i sličnih manifestacije je u tome što na ovaj način vršimo promociju naše kulturne baštine. Važno je da našu kulturu i tradiciju sa starijih ljudi prenosimo na mlađe naraštaje, jer ćemo na taj način sačuvati svoj narod i opstati na ovim prostorima“, naglasio je Adžić.

12. Ilindanske svečanosti u Turjaku dio su manifestacije „Gradiško ljeto“.

Info+ kablovski kanal