Vremenska prognoza

petak, 02 novembar 2018 09:15

Kampanja „Spriječimo vršnjačko nasilje“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi kampanju „Spriječimo vršnjačko nasilje“ na području cijele Republike Srpske i tim povodom u Osnovnoj školi „Vasa Čubrilović“ policijski službenici Policijske uprave Gradiška održali su edukativno predavanje za učenike sedmog razreda.

Kampanja „Spriječimo vršnjačko nasilje“

Djeci je ukazano na oblike vršnjačkog nasilja.
„Vršnjačko nasilje predstavlja svaki vid fizičkog ili verbalnog nasilja između maloljetnika koje za posljedicu ima omalovažavanje, nanošenje fizičkih ili psihičkih povreda. Fizičko nasilje se manifestuje kao tuča, guranje i čupanje. Postoje i oblici verbalnog i psihičkog nasilja, koja se manifestuju, na primjer, kao izrugivanje među djecom. A jedan od oblika vršnjačkog nasilja je i seksualno nasilje“, rekao je Dalibor Maleš, komandir policijske stanice Gradiška.
Maleš je dodao da imaju odličnu saradnju sa školama i Centrom za socijalni rad: „Imamo školskog policajca, koji vrši edukaciju na području naše opštine. Konstantno se nalazi u osnovnim i srednjim školama, kako bi mu se učenici ali i zaposleni u školama mogli obratiti u slučaju potrebe. Do sada nismo imali neke ekstremne slučajeve vršnjačkog nasilja.“
Predavanje je organizovano u cilju prevencije vršnjačkog nasilja, kako bi djeca mogla da ga prepoznaju i prijave.
„Jednom sam prisustvovao vršnjačkom nasilju, ali sam tada shvatio da to nije baš dobro, da bi trebalo svi da pomažemo jedni drugima i da širimo prijateljstvo“, ispričao je Ajdin, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vasa Čubrilović“.
Na području opštine Gradiška, u periodu od januara do septembra ove godine zabilježena su tri slučaja vršnjačkog nasilja. Predavanja poput ovog biće organizovana i u drugim gradiškim školama do kraja provođenja kampanje „Spriječimo vršnjačko nasilje“, odnosno do 10. novembra.

Info+ kablovski kanal