Vremenska prognoza

petak, 29 jun 2018 15:01

Konferencija beba okupila 80 najmlađih stanovnika Gradiške

Konferencija beba, najljepša i najslađa manifestacija u Gradišci je okupila 80 beba. Na konferenciji su učestvovali mališani rođeni od 26. juna prošle, do 29. juna ove godine.

Konferencija beba okupila 80 najmlađih stanovnika Gradiške

Cilj manifestacije je promocija rađanja i podizanje nataliteta u Republici Srpskoj. U Predsjedištvo beba izabrane su najmlađa i najstarija beba na konferenciji, beba rođena uoči Vidovdana prošle godine, te bebe sa najviše braće i sestara. Načelnik opštine Gradiška ovim bebama je uručio novčane nagrade.

Za najmlađu bebu proglašen je Aleksej Pećanac, a najstariji na konferenciji bio je Veljko Barudžija. Dječaci su dobili po 100 KM.

Sa 100 KM od Opštine Gradiška nagrađena je i Nikolina Čikić, rođena uoči Vidovdana prošle godine.  Ljubiša Lukić je beba sa najviše braće i sestara, njih osmoro. Zbog toga je nagrađen sa 200 maraka. Ljubišina porodica ujedno je ponijela i epitet naj porodice na Konferenciji, a njegovi roditelji Bratislava i Goran  Lukić proglašeni su za najhrabriju mamu i najhrabrijeg tatu.

Nagradu od 200 maraka dobila je i druga višečlana porodica, odnosno beba Stojan Šmitran koji ima šestoro braće i sestara.

Na konferenciji beba u Gradišci nagrađeno je i osam parova blizanaca i to sa po 200 maraka. Među njima su i blizanci Relja i Milica Tomić.

Konferenciju beba u Gradišci organizovali su Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Opština Gradiška.  Načelnik Zoran Adžić ističe da sve relevantne institucije trebaju raditi na stvaranju boljih uslova za mlade ljude u Republici Srpskoj,  kako bi oni stvarali svoje porodice, te tako podigli natalitet na ovim prostorima.

„Opština Gradiška se trudi da izdvoji značajna sredstva za mlade i djecu. Izdvajamo sredstva za svako novorođenče, a jedna smo od rijetkih Opština koja iz Budžeta izdvaja 10% za školstvo i predškolske ustanove. Za rad dječijeg vrtića godišnje izdvajamo 1 350 000 KM. Takođe, trudimo se da otvorimo što više radnih mjesta, da mladi nađu posao i da shvate da imaju perspektivu da ovdje zasnuju porodicu“, rekao je Adžić.

Osim Opštine Gradiška, bebe na Konferenciji nagradile su i javna preduzeća, privrednici, i brojni sponzori.

Manifestaciju su svojim nastupima dodatno uljepšali mališani iz PU „Lepa Radić“ u Gradišci.

Info+ kablovski kanal