Vremenska prognoza

ponedeljak, 23 jun 2014 14:42

Krajišnici u Beogradu

Kulturno umjetničko društvo „Krajina“ iz Beograda je proteklog vikenda organizovalo Peti festival folklora Srba sa zapadne strane Drine, pod nazivom "Širi mi se moje kolo malo".

Krajišnici u Beogradu

U Beogradu su se povodom toga okupila brojna folklorna društva iz Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Srbije. “Okupio se veći broj ansambala nego prošle godine i imamo više od 400 učesnika. Okupili smo se da očuvamo tradiciju Srba koju smo donijeli ovdje iz raznih krajeva i da to prenesemo mlađim generacijama” kaže Milorad Zagorac, predsjednik KUD-a „Krajina“ iz Beograda.

Više stotina učesnika iz svih društava, svirkom, pjesmom i igrom prodefilovalo je Knez Mihailovom i Terazijama, na opšte oduševljenje brojnih šetača. Pjevao se slavonski bećarac, banijske ojkače, pjesme iz Krajine, igrala su se kola. “Ovo je za nas poseban događaj. Drago nam je da smo sa našim zemljacima. Smatram da je dobro što se ovo organizuje i mislim da će i ove godine biti ugodno i veselo” rekao je ispred Savez srpske dijapsore Slovenije Saša Gajić.
Nakon defilea u večernjim satima, u prepunoj velikoj sali Doma sindikata priređen je bogat kulturno-umjetnički program, koji je oduševio publiku. Ovogodišnji Peti festival folklora Srba sa zapadne strane Drine, pod nazivom "Širi mi se moje kolo malo" je bio humanitarnog karaktera, te je prikupljeni novac namijenjen postradalom stanovništvu od poplava.

Info+ kablovski kanal