Vremenska prognoza

subota, 15 mart 2014 13:23

“Moguća rješenja iz oblasti razvoja irigacionih sistema na području opština Gradiška i Laktaši”

Na stručnoj raspravi koja je održana u Gradišci govorilo se kako obezbijediti dovoljne količine vode za navodnjavanje na području opština Gradiška i Laktaši.

“Moguća rješenja iz oblasti razvoja irigacionih sistema na području opština Gradiška i Laktaši”

Moguća rješenja iz oblasti razvoja irigacionih sistema iznio je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivreda RS Stevo Mirjanić i njegov pomoćnik Mihajlo Stevanović. „Da bi zahvatili vodu iz rijeke Vrbas potrebno je uraditi jedan kanal koji bi omogućio prevođenje vode iz rijeke Vrbasa do kanala Osorna Borna Matura. Realizacija ovog projekta je od vitalnog značaja za ovo područje, jer ako ne obezbijedimo dovoljne količine vode ne možemo govoriti ni o intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji” kaže Stevanović. On je dodao da će u pripremi projekta učestvovati i lokalne zajednice, dok će održavanje tog sistema preuzeti JU “Vode srpske”. “Radi se o kvalitetnom projektu koji će naša ustanova podržati u skladu sa svojim mogućnostima, prije svega stručnim,a i finansijskim” rekao je direktor JU „Vode srpske“Dragan Anđelić.

Poljoprivrednici se nadaju da će ubrzo doći do realizacije ovog projekta kaže  načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Ljubimko Čakalj te da će opština pomoći u ekpropriaciji privatnog zemljišta, kao i stvaranju mreže prema potencijalnim korisncima.U stručnoj raspravi o mogućim rješenjima iz oblasti irigacionih sistema na području opština Laktaši i Gradiška učestvovali su načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović sa saradnicima, predstavnici opštine Laktaši, voćari, povrtlari i predstavnici strukovnih institucija.

Info+ kablovski kanal