Vremenska prognoza

utorak, 09 april 2019 14:31

Na testu znanje iz matematike i srpskog jezika

Učenici devetih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj ovih dana rade testove iz srpskog jezika i matematike radi provjere znanja stečenog tokom osnovnog školovanja.

Na testu znanje iz matematike i srpskog jezika

 Riječ je  o dvodnevnoj eksternoj provjeri postignića učenika kojom su obuhvaćeni i maturnati OŠ „Sveti Sava“ Dubrave.

„Eksterna provjera je organizovana od strane Republičkog pedagoškog zavoda. U našoj školi ima ukupno 47 učenika devetog razreda zajedno sa područnom školom, a testu je pristupilo 46 učenika“ kaže Rajna Soldat, direktor OŠ “Sveti Sava” Dubrave.

Regularnost ovog testiranja nadgledao je između ostalih i supervizor Petar Drljač iz OŠ “Desanka Maksimović” iz Trna.

“Bitno je da djeca popune kartice koje imaju na stolu, znaju da test rade hemijskom olovkom, bez treme da pokažu znanje stečeno u prethodnom periodu” kaže Petar Drljača.

Eksterna provjera postignuća je ustvari uvježbavanje za uvođenje male mature, koja se ove godine eksperimentalno provodi u pojedinim školama.

“Prošle godine je bila obuhvaćena jedna škola u Gradišci, ove godine se povećao broj škola koje rade eksperimentalno malu mature, a obuhvaćene su škole “Kozarska djeca”, “Vasa Čubrilović”, “Petar Kočić” i “Mladen Stojanović”” kaže, Rajna Soldat, direktor OŠ “Sveti Sava” Dubrave.

„Možemo očekivati da mala matura u svim osnovnim školama bude obavezna školske 2020/21. godine“, rekla je Rajna Soldat. Pored eksterne provjere postignuća iz matematike i srpskog jezika u devetom razredu Republički pedagoški zavod je planirao da do kraja školske godine obavi provjere znanja i učenika petog razreda.

“Ove godine je uvedena eksterna provjera iz informatike u sedmom razredu, a imamo I eksterno vrijednovanje cjelokupnog rada škole a time je ove godine obuhvaćena OŠ “Petar Kočić” u Novoj Topoli” dodala je Rajna Soldat, direktor OŠ “Sveti Sava” Dubrave.

„Ovim eksternim provjerama nastoji se unaprijediti kvalitet rada škole“ istakla je Rajna Soldat, direktor OŠ „Sveti Sava“ Dubrave i predsjednik gradiškog Aktiva direktora osnovnih škola.

Info+ kablovski kanal