Vremenska prognoza

ponedeljak, 21 jul 2014 14:59

Nekoliko slučajeva beskućništva i skitnje u Gradišci

Prema podacima Centra za socijalni rad Gradiška, na području opštine živi oko 10 lica koja se vode kao beskućnici. Nekolicina je i slučajeva skitnje.

Nekoliko slučajeva beskućništva i skitnje u Gradišci

Jednoj sugrađanki,  koja na ovaj način živi više godina, Gradiščani koji žive u blizini Zelene pijace pokušali su pomoći. Ističu da se na njihova obraćanja nadležni nisu odazvali, ali da je bez njihove pomoći malo šta moguće uraditi za ovu kategoriju stanovništva.

Pojam “beskućništvo” neophodno je razlikovati od pojma “skitnja”, ističu u Centru za socijalni rad. Skitnice često imaju krov nad glavom i nisu socijalno ugroženi ali vode takav način života iz različitih razloga. Beskućnici sa druge strane su lica koja  iz nekog razloga nisu u mogućnosti da samostalno riješe stambeno pitanje.

Gradiščani koji pojedincima svakodnevno nastoje pomoći i olakšati život, tvrde da se radi o licima lošeg zdravstvenog stanja te da je neophodno da se prije svega nešto uradi po tom pitanju, ne samo kada je riječ o pomenutom slučaju već i o drugim sličnim primjerima, sa kojima su se sretali.

U Centru za socijalni rad istakli su da je do sada za više beskućnika obezbjeđen privremeni smještaj a da je u toku postupak zbrinjavanja pojedinih lica koja se vode kao skitnice.

Info+ kablovski kanal