Vremenska prognoza

utorak, 11 mart 2014 13:59

Nešto bolja prodaja ribe

Sedmonedjeljni Vaskršnji post počeo je prošle sedmice. Zbog toga povrće, voće i riba namirnice su koje bi se uglavnom trebale naći na trpezama pravoslavnih vjernika.Gradiški prodavci kažu da prodaja ribe u ovom periodu ide nešto bolje.

Nešto bolja prodaja ribe

Najveća potražnja u gradiškim ribarnicama je za oslićem, giricama, šaranom, pastrmkom, a cijene se u odnosu na prošlu godinu nisu znatno mjenjale. „Kod mene je šaran 7,5 KM, pastrmka 8 maraka, oslić 5,5 KM. Od zamrznti dobro ide losos, oslić i skuša“ kažu su prodavci. Mnogi će reći kako je za posnu hranu potrebno izdvojiti i nešto više novca, međutim ima i onih koji smatraju da to nije tako te namirnice među kojim je i riba često kupuju.“Ja ribu kupujem dva puta sedmično, uglavnom pastrmku“ kaže jedan kupac. U toku posta pravoslavni vjernici uglavnom uz voće, povrće šampinjone pripremaju i ribu.

Prema kalendaru SPC, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, među kojima je I ovaj veliki Vaskršnji ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 20. aprila.

Info+ kablovski kanal