Vremenska prognoza

petak, 06 jun 2014 13:57

Nova Odluka regulisaće uslove držanja kućnih ljubimaca

Na dnevnom redu 13.redovne sjednice SO Gradiška, trebao bi se naći i Nacrt Odluke o uslovima za držanje domaćih životinja i kućnih ljubimaca na području opštine Gradiška. Ova Odluka bi trebala regulisati mjesto i uslove u kojima se životinje mogu držati, kao i način njihovog izvođenja na području opštine.

Nova Odluka regulisaće uslove držanja kućnih ljubimaca

Među odredbama koje se tiču kućnih ljubimaca, posebno u kolektivnim stambenim objektima, navedene su i one koje predviđaju stroge kazne za sve one koji ih se ne budu pridržavali. Razlog je, kako kažu u KP „Gradska čistoća“ , u čijem sastavu djeluje i Azil za napuštene pse, sve veći broj ovih pasa, koje su napustili nesavjesni vlasnici.

 „Najveći izvor pasa lutalica su dvorišta, tj.valsnici i neodgovoran odnos prema psima. Još jedan od razloga je ne postojanj centralnog registra pasa, gdje bi bila obaveza svakog vlasnika da obilježi svog psa mikro-čipom. Na taj način ukoliko bi se našao, lakše bi se identifikovalo čiji je pas“, pojašnjava Esed Sejkić ispred KP „Gradska čistoća“ Gradiška.

Sejkić dodaj da problem pasa lutlica upravo kreće od kućnih ljubimaca i da bi se, ne samo donošenjem nove Odluke, već i njenim sprovođenjem odnosno sankcionisanjem, ovaj problem mogao riješiti.

U nacrtu Odluke stoji da u kolektivnom stambenom objektu etažni vlasnik može u stanu ili zajedničkom dvorištu držati najvie 2 psa, odnosno tri mačke, a  držanje ljubimaca nije dozvoljeno na balkonu, tavanu, podrumu ili sličnim zajedničkim prostorijama.

Što se tiče privatnih individualnih objekata, pas mora biti u posebno ograđenom prostoru ili vezan na lancu tako da ne može ugroziti prolaznike.  Na ulazu u dvorište u kome je i pas, mora biti istaknuta tabla sa natpisom „ČUVAJ SE PSA“. Ukoliko se pas izvodi, neophodno je koristiti povodac ne duži od dva metra  i to na površine predviđene za slobodno kretanje pasa.

Psi se ne smiju uvoditi  u objekte i prostore na kojima je jasno istaknut znak zabrane, ali ni mačke i ostali kućni ljubimci. Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće komunalna policija a za kršenje odredbi, predviđene su kazne za fizička lica u iznosu od 100 do 400, te za pravna lica i preduzetnike i  do 1 500 KM.

Info+ kablovski kanal