Vremenska prognoza

ponedeljak, 21 septembar 2020 11:51

Obilježen Dan 16. Krajiške motorizovane brigade

U Mašićima kod Gradiške obilježeno je 29. godina od početka borbenih dejstava 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske čiji je ratni put bio dug 1727 dana, tokom koga je život za slobodu Srpske dalo 437 boraca.

Obilježen Dan 16. Krajiške motorizovane brigade

Kod spomen-obilježja u ovoj mjesnoj zajednici i ove godine služen je parastos i položeni su vijenci stradalim srpskim borcima.

Ratni komandant oklopnog bataljona 16. Krajiške motorizovane brigade Ostoja Bilak rekao je da su borci ove brigade morali da brane i zaštite svoj narod.

Na tradicionalnom okupljanju boraca i starješina u Mašićima načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Gradiška Radomir Pjanić kaže da RS najveća pobjeda i uspjeh srpskog naroda u 20 vijeku te da je 16 krajiška brigade dala veliki dorpinos u njenom stvaranju i odbrani.

Za sve učinjeno u Odbrabeno-ptadžinskom ratu brigada je dobila orden Nemanjića, najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Počast poginulim borcima na spomen-obilježju u Mašićima odali su pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade, delegacije boračkih organizacija i vlasti Banjaluke, Gradiške, Srpca i Laktaša, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Druge Krajiške brigade, Mjesne boračke organizacije i mjesne zajednice Mašići, te druge delegacije.

Info+ kablovski kanal