Vremenska prognoza

sreda, 26 februar 2020 15:32

Obilježen Međunarodni dan prevencije protiv vršnjačkog nasilja

Tehnička škola Gradiška i ove godine je u saradnji sa Udruženjem „Most“ na prigodan način obilježila Međunarodni dan prevencije protiv vršnjačkog nasilja.

Obilježen Međunarodni dan prevencije protiv vršnjačkog nasilja

Učenici su u dvorištu škole bili su učesnici edukativnih radionica I kviza te su organizovane I druge aktivnosti.

“Obilježavamo tako što u toku ove sedmice nastavnici tematski obrađuju I bave se ovom temom. Svako odjeljenje će uraditi svoj pano. Danas su tri odjeljenja prisutna da se bave neformalnim obrazovanjem” rekla je Daliborka Lakobrija, pedagog Tehničke škole Gradiška.

“Mi već svake godine organizujemo Dan ružičastih majica to jeste pomažemo učenicima da obilježe ovaj dan I podignu svijest o vršnjačkom nasilju” kaže Zorana Selak, iz Udruženja “Most”.

U mnogim školam se zadnje srijede u februaru obilježava Međunarodni dan prevencije protiv vršnjačkog nasilja. Iako se ovom danu u Tehničkoj školu posvećuje posebna pažnja ističu da nemaju problema sa vršnjačkim nasiljem.

“Sticajem sretnih okolnosti, radom odjeljenskih zajednica I svih nemamo vršnjačkog nasilja. Postoje manja sukobljavanja I to se rješava bez fizičkih obračuna, dogovorom I razgovorom, našom zajedničkom saradnjom” kaže Daliborka Lakobrija, pedagog Tehničke škole Gradiška.

Ideja da se obilježava ova dan nastala kao znak protesta zbog incidenta koji se desio u jednoj školi. Sve je počelo u Kanadi kada je dječak u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma na prvi dan škole obukao ružičastu majicu. Vršnjaci su ga ismijavali i psihički i fizički zlostavljali. Nakon toga u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku veliki broj vršnjaka takođe je obukao ružičaste majice.Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Info+ kablovski kanal