Vremenska prognoza

utorak, 29 septembar 2015 15:08

Obilježen Svjetski dan srca

Kako bi se bar na jedan dan posvetila pažnja zdravlju našeg srca i njegovom očuvanju , u svijetu, a i kod nas, obilježava se Svjetski dan srca.

Obilježen Svjetski dan srca

Tim povodom su građani Gradiške zahvaljujući ljekarima i zdravstvenim radnicima iz Doma zdravlja imali priliku da provjere krvi pritisak i dobiju savjete o prevenciji.

Kardiovaskularne  bolesti su najveće ubice u svijetu, odgovorne su za preranu smrt 17, 3 miliona ljudi svake godine, a do 2030. godine očekuje se da će taj broj porasti na 23 miliona. Prema riječima doktora Dušana Vojvodića u današnje vrijeme od kardiovaskularnih bolesti ne obolijeva samo starija populacija. “Nažalost sve je više mladih koji imaju povišen krvni pritisak i obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti” rekao je dr Vojvodić.

Najčešći uzroci kardiovaskularne bolesti su stresan način života, konzumiranje prevelike količine alkohola, nekotrolisana ishrana, neredovna tjelesna aktivnost ,kao i prekomjerna konzumacija cigareta. “Prevencija:redovna fizička aktivnost, umjerena ishrana, raznovrsna sa što manje masti, kontrola pritiska, manje stresa” istakao je dr Vojvodić.

Svjetski dan srca obilježava se u cijelom svijetu sa ciljem da se poveća nivo svijesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti  može spriječiti uvođenjem zdravog načina života i na taj način produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanje troškovi liječenja i ekonomske posljedice.

Info+ kablovski kanal