Vremenska prognoza

ponedeljak, 17 septembar 2018 12:17

Obilježena 27. godišnjica formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade

Prije 27 godina 16. Krajiška motorizovana brigada krenula je iz Mašića na svoj ratni put dug 1727 dana. Kod spomen-obilježja u ovoj mjesnoj zajednici i ove godine služen je parastos i položeni su vijenci stradalim srpskim borcima.

Obilježena 27. godišnjica formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade

Njih ukupno 437 je nastradalo boreći se za slobodu.

Preživjeli saborci ih ne zaboravljaju. Jedan od njih, Rade Majstorović prisjetio se ratnih dana.

„Uspomena ima i lijepih i ružnih. Drago mi je svaki put kad vidim svoje saborce. Kako vrijeme prolazi vidim koliko je bila jaka naša brigada, jer je okupila sve poštene i hrabre borce“, kazao je Majstorović.

U  okviru 16. Krajiške motorizovane brigade borilo se oko 12 000 boraca, a osim velikog broja stradalih, 2000 boraca je ranjeno. Brigada se borila na 20 ratišta, a za ratne zasluge dobila je najviše odlikovanje u Republici Srpskoj - Orden Nemanjića.

„Ova brigada se razlikuje od drugih jer je na više polja istovremeno djelovala. Njeni borci su iscrtali granice Republike Srpske“, istakao je Nedeljko Madžar, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja Dana 16. Krajiške motorizovane brigade.

„16. Krajiška motorizovana brigada, zvana „garava“, jedna je od najelitnijih jednica Vojske RS. Imala je ogromnu moć i borbeno iskustvo. Na svakom dijelu ratišta znala je samo za pobjedu“, naglasio je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

„Mi u Gradišci smo posebno ponosni jer su u sastavu ove brigade bila 1663 borca sa područja opštine. Pretrpjeli smo velike žrtve, ali smo svjesni da je ova i druge brigade spriječila veće katastrofe kakve su bile u Drugom svjetskom ratu“, naveo je Radomir Pjanić, načelnik Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu opštine Gradiška.

Zbog svih njenih zasluga, sjećanje na 16. „garavu“, a posebno na poginule borce koji su stradali za RS, mora biti očuvano i u budućnosti, poručeno je sa skupa u Mašićima.

„Naša je obaveza da čuvamo Republiku Srpsku i razvijamo je iz zahvalnosti prema poginulim borcima. Nama nema opstanka na ovim prostorima bez Srpske“, rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Počast poginulim borcima na spomen-obilježju u Mašićima odali su pripadnici 16.  Krajiške motorizovane brigade, predstavnici opštinske, republičke i državne vlasti, predstavnici Boračke organizacije RS, i boračkih organizacija Gradiške, Banjaluke, Laktaša i Čelinca, Trećeg pješadijskog RS puka, i druge delegacije.

Info+ kablovski kanal