Vremenska prognoza

petak, 06 februar 2015 14:24

Obilne padavine u Gradišci, vodostaj rijeke Save stabilan

Obilne padavine ovih dana zahvatile su naše krajeve. U Gradišci je tokom cijele noći padala kiša, a danju je bilo susnježice i snijega. Vodostaj rijeke Save jutros je iznosio 502 centimetra i još uvijek je u normalnim granicama.

Obilne padavine u Gradišci, vodostaj rijeke Save stabilan

„U proteklih sedam dana vodostaj se kreće od 5 do 5,7 metara. Bilo je i opadanja i rasta,a trenutno se može reći da je vodostaj stabilan, međutim ako se nastavi ovaj intenzitet padavina ne možemo govoriti da će doći do pada vodostaja. Najveći vodstaj rijeke Save koji je zabilježen u ovih petnaest godina našeg rada je 690 centimetara izmjeren u februaru 2010. godine. Prošla godina koja je bila izuzetno kišovita krajem februara je imala 100 litara po metru kvadratnom padavina, međutim evo već u ovoj prvoj dekadi istog mjeseca imamo toliko padavina. Tako da možemo očekivati probijanje tog istorijskog maksimuma u narednom periodu“ kaže  Tihomir Dejanović iz Hidrometeorološke stanice Gradiška.

I u prošloj godinu zabilježeni su neki istorijski maksimumi. 2014. mnogi će pamtiti po vremenskim neprilikama kao što su poplave, led i pijavica. Da li će i ova godina biti slična prošloj još uvijek se ne može tačno prognozirati. “Ne mora značiti da će nabrojane atmosferske pojave biti i u ovoj godini. Međutim svjedoci smo da se sa klimom nešto dešava u svijetu, ali naučnici još nisu definisali pravac tih promjena” rekao je Dejanović.

Što se tiče klimatskih promjena za neku dugoročniju prognozu Dejanović kaže da je nezahvalno govoriti. “Međutim svi dosadašnji pokazatelji govore da dolazi do povećanja temperature vazduha, do topljenja leda na polovima, povećanja nivoa mora i ugljen dioksida u atmosferi. Kada govorimo o klimi BiH u narednom periodu možemo očekivati da će biti slična onoj kakva je u sjevernoj Grčkoj. To govori da će doći do povećanje temperature do 2 stepena, do smanjena količine padavina i do promjene rasporeda padavina u toku sezone, što će pruzrokovati veće nestabilnosti atmosfere. Međutim naučni krugovi se dosta spore oko toga, tako da ima i onih koji tvrde da neće doći do tako katastrofalnih promjena klime” dodao je Dejanović.

Kako su to sve samo očekivanja i još je sve neizvjesno, mnogo je izvjesnija prognoza vremena za naredne dane. Meteorolozi kažu da će za vikend vrijeme biti i dalje nestabilno.Najavili su jenjavanje padavina u subotu, ali i novo pogoršanje vremenskih prilika i zahlađenje u nedjelju. Na planinama se očekuje jak mraz s temperaturom i do minus 15 stepeni uz maksimalne dnevne vrijednosti do minus dva.

Info+ kablovski kanal