Vremenska prognoza

nedelja, 06 februar 2022 09:34

Od jeseni novo zanimanje u Tehničkoj školi

U Tehničkoj školi u Gradišci u toku je obuka nastavnog kadra za izvođenje teorijske i praktične nastave za smjer tehničar robotike koji će učenici moći upisivati već od naredne školske godine.

Od jeseni novo zanimanje u Tehničkoj školi

Kroz projekat prekogranične saradnje, Tehnička škola je uspjela obezbijediti kvalitetnu opremu iz mehatronike, CNC strug i robotosku ćeiju. Obuku za operatere robotskom ćelijom, te upravljanje softverom realizuje firma „Teximp“ iz Hrvatske.

Uz potrebnu opremu i edukovan nastavni kadar, Tehnička škola će spremno, od iduće školske godine, dočekati učenike zainteresovane za novi smjer, čije je uvođenje u obrazovni sistem RS i inicirala. „Novi smjer je rezultat težnje da se ide u korak sa razvijenim zemljama Evrope, ali i usklađivanja potreba privrede sa obrazovnim profilima“, kažu u ovoj srednjoj školi.

Tehnička škola je ranije inicirala uvođenje i zanimanja tehničar CNC tehnologija u mašinskoj struci i tehničar za obradu drveta CNC. Također, aktivno rade na modernizaciji nastavnih planova i programa kada su u pitanju mašinstvo, šumarstvo i obrada drveta i elektrotehnika. Trenutno se radi na inoviranju i usavršavanju planova i programa za mehatroničare.

Info+ kablovski kanal