Vremenska prognoza

ponedeljak, 18 maj 2015 14:40

Održano predavanje „Savremeni bibliotečki pristup za osobe sa invaliditetom“

U Narodnoj biblioteci Gradiška održano je predavanje na temu „Savremeni bibliotečki pristup za osobe sa invaliditetom“. O tome je govorila Dragana Milunović iz Narodne biblioteke Srbije. 

Održano predavanje „Savremeni bibliotečki pristup za osobe sa invaliditetom“

Ona kaže da je njihova ideja bila da zajedno sa bibliotekama u regionu rade na širenju svijesti zbog unapređivanja bibliotečkih usluga za osobe sa invaliditetom. „Tu govorimo o svim tipovima invaliditeta,a prije svega o slijepim i slabovidim osobama, jer sa stanovišta nemogućnosti  da koriste standardnu  štampanu građu ta kategorija invalida zapravo predstavlja našu ciljnu grupu“ kaže Milunovićeva.

Snježana Miljković, v.d. direktora Narodne biblioteke Gradiška smatra da je ovo predavanje značajno zbog toga što se dotiče bibliotečke struke. „Mi nemamo odjeljenja za osobe sa invaliditetom niti neka pomagala, ali nam je cilj i želja da to posjedujemo kako bi takvim osobama omogućili da im knjiga bude na dohvat ruke“ dodala je Miljkovićeva.

„Što se tiče opreme za osobe sa invaliditetom gotovo sve matične biblioteke u Srbiji imaju računar sa govornim softverom. U Republici Srpskoj sedam biblioteka ima čitaonicu publikacije na brajevom pismu“, rekla je Milunovićeva. Prema riječima Želimira Radinovića direktora Specijalne biblioteke za slijepa i slabovidna lica RS njihova javna ustanova ima odjeljenje koje broji oko 9 hiljada bibliotečkih jedinica.

„Specijalna biblioteka za slijepa i slabovidna lica RS sljedeće godine  godine obilježiće deset godina postojanja, a trenutno ima oko 600 korisnika“,  kaže Radinović. On je najavio da će sutra u Specijalnoj biblioteci biti održan okrugli sto o mogućnostima audio knjige. Gost će biti Dragana Milunović.

Info+ kablovski kanal