Vremenska prognoza

petak, 30 maj 2014 13:25

Organizovane brojne humanitarne aktivnosti u Gradšci

Kako bi se pomoglo stanovništvu koje je pogođeno velikim poplavama posljednjih dana u Gradišci organizovane su brojne humanitarne aktivnosti. Bilo je tu društvenih, kulturnih i sportskih sadržaja.

Organizovane brojne humanitarne aktivnosti u Gradšci

Nesebičan doprinos u prikupljanju pomoći dala je OMŠ „Branko Smiljanić“ koja je godišnji koncert priredila u Kulturnom centru,a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je postradalom stanovništvu. „Inače naši koncerti su besplatni,ali smo zbog ove situacije došli na ideju i mi da pomognemo koliko možemo. Cijena karte bila je 5 KM,a ukupno je prodano 165 ulaznica, što znači da je prikupljeno 825 KM“ kaže Ivan Ristić, direktor OMŠ „Branko Smiljanić“.

I Javna ustanova “Narodna biblioteka” Gradiška pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za biblioteke koje su uništene u poplavama. “Biblioteke su potpuno uništene u Doboju, Šamcu i Čelincu, zato smo pokrenuli akciju ’Budimo humani i pomozimo obnovu poplavom uništenih biblioteka’’.Ovom prilikom apelujem na građane da sve one knjige koje su im nepotrebne, ali i one kvalitetne i dobre knjige donesu u naše prostorije, jer će tako učiniti humano djelo” rekla je Snježana Miljković, v.d. direktora JU “Narodna biblioteka” Gradiška.Akcija prikupljanja knjiga počela je u srijedu 28. maja i trajaće narednih nekoliko mjeseci.Akciji će se priključiti i Narodna biblioteka koja će donirati određeni broj naslova.

Svestrana umjetnica iz Gradiške Dušanka Kužet takođe je odlučila da pomogne stanovništvu u poplavljenim područjima.Njena izložba umjetničkih radova koju je organizovala u Kulturnom centru bila je prodajnog karaktera,a sav prihod od prodaje namijenjen je stanovnicima poplavljenih područja.

I gradiški glumci dali su značajan doprinos u organizovanju pomoći za najugroženije. U saradnji sa prijedorskim pozorištem odigrana su dvije humanitarna predstave. U Gradišci „Večera budala“, u Prijedoru „Generalna proba samoubistva“. Ukupno je prodano preko 900 ulaznica i time prikupljeno 4595 KM.

Kao i prethodni događaji iste namjene imao je humanitarni odbojkaški turnir koji je održan u Gradišci. Prodano oko 200 ulaznica po cijeni od 5 KM,a na turniru su učestvovale četiri ekipe.

Sve u svemu Gradiščani su i ove sedmice pokazali veliku humanost i solidarnost. Vjerujemo da će se humanitarne aktivnosti organizovati u narednom periodu, jer će pomoć poplavljenom stanovništvu sigurno još dugo biti potrebna.

Info+ kablovski kanal