Vremenska prognoza

petak, 17 januar 2020 15:24

Osnovano Regionalno udruženje svinjara u Gradišci

Na Skupština Udruženja svinjogojaca grada Gradiška koja je održana u Rogoljima osnovano je Regionalno udruženje svinjara kojeg će od sada pored uzgajivača svinja iz Gradiške, činiti i proizvođači iz Srpca, Laktaša i Prnjavora.

Osnovano Regionalno udruženje svinjara u Gradišci

Za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik gradskog Udruženja Dragiša Cvjetković.

„Ove druge opštine su manje i nisu u stanju da imaju svoja udruženja iskazali su želji da budu dio ovog. Biće tu i kolege iz Semberije i Posavine i oni će osnovati Regionalno udruženje i ta tri će krenuti u reformu Republičkog“ kaže Dragiša Cvjetković, predsjednik Regionalnog udruženja svinjara.

Osnivanje Regionalnog udruženja sa zadovoljstvom su prihvatili uzgajivači svinja iz drugih opština.

Osim predsjednika na Skupštini je izabran i Upravni odbor kao i članovi za Republičko udruženje. Predsjednik ovog Udruženja Mišo Maljčić kaže da je reorganizacije bila potrebna kako bi se uzgajivači svinja bolje organizovali i lakše realizovali svoje ideje i planove. 

„Mi se nalazimo na prekretnici jer je 2019. ukinuta vakcinacija na svinjsku kugu što je trebalo biti mnogo ranije. Došli smo u nezavidnu sutuacija jer je sve dozvoljeno uvesti u BiH a ni gram svinjskog mesa dok se radi vakcinacija u zemlje EU. Zbog toga smo predložili da se proširi Udruženje. Tražićemo od ministarstva veće uvažavanje Republičkog udruženja“ dodao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS.

Skupštini su prisustvovali i predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.Kažu da imaju dobru saradnju sa ovim proizvođačima i da u ovoj godini planiraju podržati svinjogojce u iznosu od tri miliona KM te će podržati tov svinja i uzgoj krmača i nazmica, kao i niz drugih mjera koje će realizovati kako bi podržali ove poljoprivrednike.

U registru resornog ministarstva upisano je oko 1500 uzgajivača svinja. Od toga ih je u Gradisci registrovano oko 150.

Info+ kablovski kanal