Vremenska prognoza

petak, 09 januar 2015 17:03

Otkriveno Centralno spomen obilježje poginulim borcima u Gradišci

Otkrivanjem Centralnog spomen obilježja, Gradiška se svrstala u najveći dio opština koje su se na ovaj način odužile palim borcima.

Otkriveno Centralno spomen obilježje poginulim borcima u Gradišci

Na ovaj spomenik koji je podignut u Spomen parku posebno su čekale porodice poginulih junaka Odbrambeno otadžbinskog rata.Centralno spomen obilježje, koje su otkrila djeca poginulih boraca, podignuto je za 571 borca koliko ih je, prema evidenciji nadležnih službi, poginulo sa ovog područja.  „Ovo mjesto ima ogroman značaj kako za boračku populaciju, tako za buduće generacije. Spomenik će ovdje trajati decenijama“ kaže Zoran Lazić, predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška

Otkrivanju Centralnog spomen obilježja prisustvovao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je rekao da žrtva koju su podnijeli poginuli borci mora da se cijeni. Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović poručio je da se ne smiju zaboraviti oni koji su svojim životima svima nama omogućili da danas živimo u miru i slobodi.

“Insistiramo na podizanju spomen obilježja, jer se na ovakvim mjestima okupljamo i njegujemo sjećanje na poginule borce”,kažu u republičkoj Boračkoj organizaciji.

Arhijerejski namjesnik Mirko Milisavić uz sasluženje više sveštenika, osveštao je spomen obilježje. Cvijeće i vijence su položili predstavnici republičke i opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Boračke organizacije, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Šesnaeste krajiške motorizovane brigade, opštine Gradiška, Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, izaslanik predsjedništva BiH Branislav Borenović, delegacija opštinske organizacije SUBNORA, te članovi porodica poginulih, borci i ostali građani.

Info+ kablovski kanal