Vremenska prognoza

četvrtak, 31 jul 2014 09:31

Otkrivena spomen ploča u Mačkovcu

Na dan hramovne slave Svete velikomučenice Marina, u narodu pozanatija kao Ognjena Marija u mjesnoj zajednici Mačkovac otkrivena je i osvećena spomen ploča posvećena borcima Narodno oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora.

Otkrivena spomen ploča u Mačkovcu

„Ukupno je na ploči ispisano 14 imena,a ideja se rodila prije mjesec dana od članova porodica nastradalih. Sve smo realizovali za nepunih petnaest dana“ kaže Branislav Raca, predsjednik Inicijativnog odbora.
Otkrivanju i osvećenju spomen ploče prisustvovali su brojni mještani među kojima je bio devedesetjednogodišnji Petar Raca najstariji preživjeli član porodice nastradalih. „Imam brata tu rođenog koji je poginuo u Dolini“ rekao je Raca.
Inicijativu i angažovanost mještana da se u porti podigne spomen ploča pohvalio je kum pravolsavnog hrama u Mačkovcu dr Slavko Dunjić. On smatra da nikad nije kasno da se svojim precima odužimo i na ovakav način.
 Otkrivanju spomen ploče prethodila je sveta liturgija koja je služena povodom hramovne slave Svete velikomučenice Marine, u narodu pozanatije kao Ognjene Marije.

Info+ kablovski kanal