Vremenska prognoza

četvrtak, 23 maj 2019 17:56

Otvorena izložba „Da se ne zaboravi“

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba pod nazivom „Da se nezaboravi“ posvećena ratnom putu Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, koju je organizovalo udruženje ovog bataljona u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Otvorena izložba „Da se ne zaboravi“

Na izložbi su posjetioci mogli vidjeti fotografije, ordene, uniforme, dokumenta.

O značaju ovog bataljona govorio je jedan od ratnih komandanata general Dragomir Keserović. On kaže da je to bila jedna od najboljih jedinica što dokazuje i činjenica da je to jedina jedinica Vojske RS odlikovana sa dva  najveća ratna oredna za ratne zasluge, Ordenom Nemanjića i Medaljom Petra  Mrkonjića.

„Od 1991. godine od zaštite srpskog naroda u Zapadnoj Slavoniji, na Baniji, Kordunu, u Dalmaciji,njena prva mobilizacija preko zaštite srpskog naroda u BiH, u RS. Ova jedinica je bila u neprekidnom pokretu u borbenim djestvima i svuda gdje je bilo teško. Nema zadatka koji sa uspjehom nije izvršila“ kaže Dragomir Keserović, ratni komandant Prvog bataljona vojne policije.

Jedinica Prvog krajiškog korpusa u temelje RS ugradila je 69 života među kojima je bio i jedan komandant, a preko 400 boraca je ranjeno. Jedan od 36 boraca pripadnika bataljona iz Gradiške je i Vitormir Misimović ratni vojni invalid druge kategorije koji se ovom prilikom prisjetio ratnog puta.

“Svakako da nije bilo lako, to su bila teška vremena , ali smo mi svi ponosni na naš ratni put na našu jedinicu, na naše saborce koji su položili živote u temelje RS” rekao je Vitomir Misimović, bivši pripadnika Prvog bataljona vojne policije.

Autor izložbe i član Udruženja Đorđe Malić, čiji je otac bio pripadnik jedinice, rekao je da je ovo u Gradišci drugo predstavljanje I da je prvo bilo u Banja Luci krajem prošle godine.

Info+ kablovski kanal