Vremenska prognoza

ponedeljak, 21 januar 2019 17:48

Pčelari se pripremaju za predstojeću sezonu

Zima nije aktivna pčelarska sezona i predstavlja vrijeme mirovanja, ali samo na pčelinjaku. Pčelari imaju posla tokom čitave godine.

Pčelari se pripremaju za predstojeću sezonu

„Dužnosti svakog pčelara u zimskom periodu je da obiđe svoj pčelinjak. U slučaju velikih snježnih padavina da očisti leto, kako bi bilo čisto za sunčane periode da bi pčele mogle izvršiti svoj prvi pročisni let. Mora se provjeriti da li su leta zatvorena, da ne bi prolazio hladan zrak ili da se ne bi uvukao glodar i napravio štetu u samom društvu“, objasnio je Dražen Čekić, predsjednik Udruženja pčelara „Amorfa“ Gradiška.

Pored pomenutih glodara, Čekić navodi da najveći zimski problem predstavlja preživljavanje pčela zbog nedovoljne prihranjenosti. Dodaje, da su sada ipak najbitnije pripreme za predstojeću sezonu: „U vidu pripreme novih ramova, užičavanja, utopljavanja novog saća. Takođe, vrši se i prerada starih, zaostalih voskova, kao i pakovanje i prodaju meda. Farbaju se i pripremaju nove košnice za nova društva.“

Za gradiške pčelare, prošlogodišnja medna sezona je bila zadovoljavajuća kada je u pitanju prinos meda i drugih pčelarskih proizvoda.

Udruženje pčelara „Amorfa“ Gradiška osnovano je 1999. godine i broji 105 aktivnih  članova.

Iz „Amorfe“ pozivaju svoje članove na izbornu skupštinu, koja će biti održana 24. februara u amfiteatru „Gimnazije“ Gradiška.

Info+ kablovski kanal