Vremenska prognoza

utorak, 04 februar 2020 13:01

Pčelari strepe za pčelinja društva

Visoke temperatura u januaru i početkom februara, nisu pogodne ni za ljude, a ni za životinje.

Pčelari strepe za pčelinja društva

Tako su ovih dana pčele u pčelinjacima izuzetno aktivne. Misle da je proljeće pa izlaze iz košnice. Profesor doktor Goran Mirjanić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci i jedan od vodećih stručnjaka u oblasti pčelarstva u RS i BiH kaže da smo svjedoci da se u posljednjih nekoliko godina zimski period ponavlja u ovom obliku, jutarnje temperature su niske, ali su izuzetno visoke u toku dana.

„To nažalost izmami pčele, što je sa jedne strane dobro dođe do takozvanog pročisnog leta,a s druge strne otvara pojedine cvjetove biljaka. Sad je aktuelna ljeska i kao dobra polenašica, pčele je posjećuju i donose prve količine polena. To je sa jedne strane dobro jer će se pčela očistiti od svarene hrane koja se nalazi u njenom probavnom traktu,ali će pospješiti razvoj, matica će dobiti stimulans kroz unos polena. Znajući da je kalendarski još uvijek zima mi nažalost strepimo za naša pčelinja društva i za njihov razvoj i za medonosnu pašu, šta će biti u narednom periodu.Želja nam je da se što prije vrati ono godišnje doba koje dolikuje ovom periodu“ rekao je Mirjanić.

Temperaturne oscilacije utiču na veću potrošnju hrane, te će biti znatno pojačana u ovom period kada budu niže temperature i kada pčela ne bude u mogućnosti da opšti sa prirodom.

“Tada je neophodna intervencija pčelara, ako se pčele prihranjuju trebaju dodati pogaču adekvatnu I njihov je zadatak da prate konzumaciju te pogače,onda treba reagovati sa drugom stimulativnom prihranom” kaže Mirjanić i dodaje da bi za naredni period sve temperature ispod deset stepeni bile idealne za pčele.

 

Info+ kablovski kanal