Vremenska prognoza

petak, 06 jul 2018 15:25

Počeli radovi na sanaciji Savskog nasipa

Na području mjesne zajednice Bok Jankovac, u Gradišci, počeli su radovi na sanaciji Savskog nasipa. Radove su obišli predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić i direktor „Voda Srpske“ Milan Kikić.

Počeli radovi na sanaciji Savskog nasipa

Sanacija Savskog nasipa vrši se u okviru projekta „Upravljanje rizikom od poplava u RS“, koji finansira Evropska investiciona banka, a vrijednost radova je oko 7 750 000 KM.

Ovi i slični radovi imaju za cilj da ojačaju nasipe oko rijeka i spriječe poplave kakve su se dešavale u prethodnim godinama, naglasila je premijerka Cvijanović.

„Naučili smo veliku lekciju 2014. godine u toku poplava koje su ugrozili 48% naših stanovnika i koje su prouzrokovale velike štete. Od tada smo usmjereni na velike kapitalne investicije kao što je ova. Nastavićemo to da radimo i u narednom periodu kako bi spriječili neželjene posljedice“, kazala je Cvijanovićeva.

Sanacija Savskog nasipa podrazumijeva radove na uzvišenju samog nasipa, te riješavanje silaznih rampi, klizišta i drugih problema, navodi ministar Stevo Mirjanić.

„Realizujemo projekat u okviru revitalizacije hidromeliracionih sistema na ovom dijelu u dužini od 58 km, a vrijednost je 26 miliona maraka. U tom dijelu je već završena jedna dionica nasipa koja se odnosi na Kozarsku Dubicu, i na Gradišku. Sad nastavljamo sa još jednim projektom koji se odnosi na Gradišku. Riječ je o oko 25 km, i 19 rekonstrukcija nasipa. Još trebamo uraditi sanacije nasipa u Srpcu i Brodu kako bismo kompletirali Savski nasip koji ograničava teritoriju RS“, istakao je Mirjanić.

Početak radova na Savskom nasipu posebno je obradovao mještane Bok Jankovca.

„Mi smo imali puno problema sa poplavama, oranice nismo mogli sijati na vrijeme. Sad će to sve biti riješeno“, rekao je Dragomir Radonić, predsjednik Mjesne zajednice Bok Jankovac.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić zahvalio se Vladi, resornom ministarstvu i „Vodama Srpske“ na kapitalnoj investiciji koja je od velikog značaja za Gradiščane.

„Mi smo u proljeće imali ozbiljnu situaciju, nivo rijeke Save je bio veoma visok. Imali smo i tad veoma korektnu saradnju sa Vladom RS i Ministarstvom kako bismo prevazišli tu situaciju. Na svu sreću, ništa se alarmantno nije desilo u Gradišci. Kada ovaj projekat bude završen Gradiščani neće morati da brinu“, istakao je Žmirić.

Rok za završetak sanacije Savskog nasipa u Gradišci je 456 dana.

Info+ kablovski kanal