Vremenska prognoza

utorak, 09 jul 2019 18:24

Poljoprivredni proizvođači u Kočićevu sabiraju ogromnu štetu

Nakon strašnog nevremena koje je prije dva dana zahvatilo  područje grada Gradiška, porodica Jakovljević iz Kočićeva sabira nastalu štetu... Jedini izvor prihoda za nekoliko minuta je uništen.

Poljoprivredni proizvođači u Kočićevu sabiraju ogromnu štetu

„Srušena su četiri plastenika, oko 1100 metara kvadratnih koji su pod krastavcima, paprikom. Sve je bilo za branje. Takođe, četiri dunuma lubenice i dinje koje su trebale da se beru. Štete su velike. Veliki plastenik sam tek završio i sad je srušen“, rekao je Bogoljub Jakovljević iz Kočićeva.

Ovu šestočlanu porodicu posjetili su predstavnici gradiške Boračke organizacije i Crvenog krsta.

„Boračka organizacija je odlučila da pokrene akciju kako bi pomogla finansijski ovoj porodici. Čovjeka poznajem od ranije. On je borac, ne samo u ratu nego i u životu. Nezaposlen je, bavi se poljoprivredom i tako prehranjuje svoju porodicu“, naveo je Milenko Gagić, predsjednik Boračke organizacije grada Gradiška.

„Odlučili smo, u skladu sa našim mogućnostima, da ublažimo nastalu štetu. Ali njima je sada najviše potrebna moralna podrška“, izjavio je Borko Dević, sekretar GO Crvenog krsta Gradiška.

Veliku štetu na 13 dunuma luka i 10 dunuma pasulja pretrpio je i Željko Vujčić.

„Na luku je totalna šteta. Pitanje je da li će se proizvodnja, koja je bila u završnoj fazi, moći oporaviti. Luk je jedna od najskupljih kultura za proizvodnju. Do sada je uloženo najmanje 1000 KM po dunumu. Dakle, 13 000 KM, ne računajući neke naše dodatne troškove“, rekao je Vujčić.

Koliko je oluja bila jaka, govori i činjenica da je u ovoj mjesnoj zajednici razrušeno 70 odsto objekata.

„Mještani su već počeli da saniraju, jer nisu mogli da čekaju novu kišu. Krovovi su prokišnjavali i spasavali su što se moglo. Oluja je bila strašna“, navela je Željka Despotović, predsjednik MZ Kočićevo.

Podsjećamo da poljoprivredni proizvođači štete nastale od nevremena mogu prijaviti u Gradskoj upravi.

Info+ kablovski kanal