Vremenska prognoza

sreda, 01 maj 2019 13:54

POMEN ZA STRADALE: 24 godine od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

Protekle su 24 godine od zločina hrvatskih oružanih snaga u Zapadnoj Slavoniji, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Od 1. do 3. maja 1995. godine protjerano je više od 100 000 ljudi. Ubijeno je 283 Srba, među kojima je bilo 55 žena i 11 djece.

POMEN ZA STRADALE: 24 godine od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen je pomen za nastradale Srbe, a sjećanja onih, koji su 1. maja u borbi za vlastiti život prešli mostom spasa rijeku Savu, ne blijede.

“Tad sam išla sa troje male djece. Najstrašnije mi bilo kad smo kroz Prašnik išli preko mrtvih. U tim trenucima samo se molite Bogu da živi izađete odatle. Kada smo došli dovde i prešli most… osjećali smo se drugačije… slobodnije”, prisjetila se Suzana Mlinarević.

Na spomen ploču ispred hrama položeni su vijenci, a sa savskog mosta spušteno je cvijeće.

„Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svijet ne želi da priča. Ovo je jedan od njih. Ne žele da pričaju ni o žrtvama, koje kao da su izbrisane sa stranica istorije kada je u pitanju pristup međunarodne zajednice. Sva ona područja koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija su vidjeli najveća stradanja civila. Danas, kad se borimo za mir, stabilnost, slobodu i opstanak ovdje, ne smijemo da zaboravimo te zločine, ali moramo i da otvaramo vrata za buduće generacije, koje će biti svjesne prošlosti, ali će biti sposobne da grade svoju budućnost“, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

„Ovaj vijek treba da bude vijek naših integracija. Srbi moraju jasno da izađu sa programom svoje nacionalne i državne integracije. Ne možemo da prihvatimo sve ono što dolazi sa zapada, imajući u vidu da su naša najveća stradanja došla upravo sa zapada. Danas, okupljeni ovdje obilježavamo tužni događaj, ali pokazujemo da postojimo i da nemamo namjeru odustati od našeg naroda i nacionalnog i državnog identiteta“, saopštio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prema popisu iz 1991. godine, u Zapadnoj Slavoniji živjelo je 121 000 Srba.

„Danas ih ima manje od 17 000. Ukupno je poginulo i stradalo Srba u Zapadnoj Slavoniji u građanskom ratu od 1991. do 1995. je 1248. Za sve stradale znamo gdje su stradali, znamo njihove grobnice“, rekao je Krsto Žarković, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije.

Pomenu stradalim Srbima iz Zapadne Slavonije pored predsjednice Republike Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prisustvovale su delegacije Narodne Skupštine Republike Srpske, Vlade Srpske, Grada Gradiška, zatim delegacije Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije, Boračke organizacije RS, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, delegacija Udruženja nestalih i poginulih lica „Suza“ iz Republike Srbije, te delegacije udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Info+ kablovski kanal