Vremenska prognoza

utorak, 12 februar 2019 14:17

Povećan broj djece sa teškoćama u razvoju

Povećan je broj djece sa smetnjama u razvoju na području opštine Gradiška, o čemu svjedoče podaci Osnovne škole „Vasa Čubrilović“ i Predškolske ustanove „Lepa Radić“.

Povećan broj djece sa teškoćama u razvoju

„Škola „Vasa Čubrilović“ broji 800 učenika, ukupno 40 odjeljenja, od kojih je šest odjeljenja posebne nastave. U prethodnim godinama smo imali samo dva odjeljenja“, naveo je Vladimir Stanišljević, direktor OŠ „Vasa Čubrilović“ Gradiška.

„Prije osam godina, kada sam se zaposlio ovdje, bilo je po dvoje ili troje djece sa teškoćama u razvoju. Sada, unazad pet godina, imamo sedmoro ili devetoro djece“, rekao je Marko Kotur, psiholog u JPU „Lepa Radić“ Gradiška.

Osnovnu školu „Vasa Čubrilović“ pohađaju djeca sa cijele gradiške opštine, koja imaju teškoće u razvoju. Iz ove škole navode da je za njih obezbijeđen i prevoz, te da su za nastavu zaduženi defektolozi, logopedi, oligofrenolozi i specijalisti psihoredukacije i motorike.

„Mi, kao nastavnici ove škole, nastojimo da se stručno usavršavamo, da prolazimo razne obuke, poput redukacije psihomotorike, senzorne integracije. Pokušavamo to što više provoditi u svom radu. Što se tiče materijala, krenućemo od sprava za razvoj grube motorike – to su bicikli, zatim ripstoli i različite prepreke koje djeca prelaze. Takođe, imamo drveni tobogan koji je veoma značajan za malu djecu. Vježbe finih motoričkih vještina rade se sa kinetičkim pjeskom, različitim slagalicama, nizalicama. Posjedujemo i didaktički materijal koji se koristi za vježbe perceptivnih i auditivnih vještina“, objasnila je Milica Bakić, defektolog u OŠ „Vasa Čubrilović“ Gradiška.

Proces promovisanja inkluzivnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini započeo je 2002. godine kako bi se djeca sa poteškoćama u razvoju uključila u sve nivoe obrazovanja, počev od predškolskog uzrasta. U vrtiću „Lepa Radić“ realizuju inkluzivnu nastavu – sa djecom, kojoj su neophodni, rade četiri asistenta: dva pedagoga, psiholog i vaspitač.

„Uključivanje djece sa teškoćama sa tipičnom djecom, omogućava im da posmatranjem usvajaju i oni neke vještine. Kroz igru uče i socijalizuju se. Sa druge strane, inkluzija je značajna i za djecu bez razvojnih teškoća jer će razviti osjećaj za potrebe drugih. Samim tim, uvažavaće različitosti kod druge djece, neće ih isključivati, niti diskriminisati“, naglasila je Nevena Gvozdenac, psiholog-asistent u JPU „Lepa Radić“ Gradiška.

Stručnjaci preporučuju da roditelji odmah reaguju ukoliko već u ranom uzrastu primijete bilo kakvo odstupanje u razvoju kod svog djeteta. Naglašavaju važnost ranog razvoja, jer do pete godine djeca najviše usvajaju iz svoje okoline, te da za budući optimalni razvoj u mnogome može doprinijeti defektološki rad.

Info+ kablovski kanal