Vremenska prognoza

petak, 14 septembar 2018 16:23

Preko 100 izlagača na Danima voća „Potkozarje 2018“

Tradicionalna manifestacija „Dani voća Potkozarje 2018“, koja je trinaesti put održana u Gornjim Podgradcima, okupila je preko 100 izlagača. Voćari potkozarskog kraja izložili su različite sorte jabuke, kruške,šljive i drugog voća.

Preko 100 izlagača na Danima voća „Potkozarje 2018“

Jabuku koja je dobro rodila ove godine na Danima voća izložio je Darko Ilišević iz Gornjih Podgradaca.Kaže da je godina izuzetna, ali da nije zadovoljan cijenom od 35 feninga koja je za proizvođača veoma loša i sa takvom cijenom ne mogu ići naprijed.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je berba kruške završena, te da ova godina zbog niske otkupne cijene nije bila naklonjena ovom voću.

„Ista situacija je i sa šljivom, te je većina završila u industriji. Jabuka je u boljem stanju,a cijene još nisu formirane. Međutim sudeći po svemu biće dosta niže u odnosu na prošlu godinu“ smatra Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

U republičkom ministarstvu poljoprivrede smatraju da je ova godina zahvalna kada je u pitanju voćarska proizvodnja i proizvedeno je oko 450 hiljada tona voća što je za oko 10 do 15 posto više od prosjeka.

 „Problem jeste otkupna cijena koja je nešto niža, ali voćne vrste koje se mogu čuvati mogu očekivati veću cijenu. Ministarstvo je povećalo sredstva za otkup voća na 4 miliona maraka“ kaže Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da opština perpoznatljiva kao jedna od najvećih voćarskih proizvođača u RS, BiH i da se oko  40 posto voća s poroizvodi na ovom prostoru.

„Opština proizvodi oko 4 700 vagona jabuke, 1000 vagona kruške i 500 vagona šljive. Najveći problem je tržište koje zajedno sa resornim ministarstvom, Vladom RS i lokalnom uprvom trebamo obezbijediti“ rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška

Ovogodišnjom manifestacijom koja je okupila izlagače iz Srpca, Novog Grada, Kozarske Dubice i Gradiške zadovoljni su organizatori.

Na trinaestim Danima voća u Gornjim Podgradcima, najboljim izlagačima voća dodijeljena su priznanja i prigodne nagrade.

Info+ kablovski kanal