Vremenska prognoza

utorak, 09 april 2019 13:48

Profesori Tehničke škole Gradiška prošli obuku za primjenu 3D printera u obrazovanju

U Tehničkoj školi Gradiška predstavnici firme „3D Republika“ iz Beograda održali su predavanje za profesore na temu primjene 3D printera u oblasti edukacije.

Profesori Tehničke škole Gradiška prošli obuku za primjenu 3D printera u obrazovanju

„U edukaciji, primjene 3D printera u svijetu su zaista raširene. Ono što možemo kod nas u regionu da izdvojimo su tehnološki i tehnički fakulteti, koji ih koriste za različite studentske timove – formule, robotike, mehatronike. 3D printer je dio proizvodnih procesa i promijeniće načine proizvodnje. Mnogo brže se dolazi do prototipa i mali tim ljudi može da napravi neki proizvod“, objasnio je Svetozar Kolesar, premijer „3D Republike“.

„3D printer će nam biti od velike koristi i koristiće ga mašinska i elektrotehnička struka. Prije svega, u cilju nam je da edukujemo profesore a poslije toga i da naše učenike upoznamo sa radom na novim tehnologijama“, rekao je Vlado Tomić, direktor „Tehničke škole“ Gradiška.

Do sada su postojala tri načina proizvodnje: supstraktivno – oduzimanjem materijala, brizganjem i savijanjem materijala, a 3D štampanje se javlja kao potpuno novi tehnološki proces i ujedno je četvrti dio industrijske revolucije, objašnjava Kolesar. Naveo je i brojne primjene ovog štampača: „ Izrada proteza, longeta, kasnije i nekih ugradnih elemenata. Sada imate situaciju da se vještački kukovi i kosti proizvode u nekoliko veličina, što znači da će se u vrlo skoroj budućnosti moći praviti po mjeri.“

Obuci su, pored profesora Tehničke škole, prisustvovali i profesori Osnovne škole „Vasa Čubrilović“.

„3D printer smo dobili u okviru projekta STEM, koji obuhvata prirodne nauke. Kao nastavnik hemije, znam kako bih, u sklopu nastavnog plana i programa, koristila 3D printer“, navela je Ljubinka Antić, iz OŠ „Vasa Čubrilović“ Gradiška.

Podsjećamo, Tehnička škola je 3D printer dobila putem projekta MOS-LER, u okviru saradnje Grada Gradiška i opština Kozarska Dubica i Prijedor.

Info+ kablovski kanal