Vremenska prognoza

sreda, 01 avgust 2018 18:12

Proizvođači zadovoljni rodom i cijenom suncokreta

Proizvodnjom suncokreta bavi se mali broj poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Gradiške. Jedan od rijetkih koji se upustio u gajenje ove uljarice je Branislav Vidović.

Proizvođači zadovoljni rodom i cijenom suncokreta

Počeo je prošle godine sa proizvodnjom, a pošto se pokazala uspješnom, i ove godine je zasijao suncokret na površini od 72 hektara. Očekuje dobre prinose.

„Prošle godine sam prvi put posijao suncokret na 28 hektara. Bio sam zadovoljan i prinosima i rezultatom. Posla ima kao i oko svega. Ima računa boriti se da bude dobar rod. Ove godine sam povećao proizvodnju na 72 hektara“, kaže Vidović.

Vidović smatra da se za uljarice odlučuje mali broj poljoprivrednika iz Gradiške jer je njihova proizvodnja prilično zahtjevna, a prinosi dosta zavise od vremenskih uslova. Tako je i sa suncokretom. Optimalni rokovi za sjetvu su kraj aprila i početak maja. Vidović priča da je u toku rasta i razvoja biljke potrebno izvršiti niz agrotehničkih mjera za zaštitu od biljnih bolesti i štetočina. Ipak, očekuje da će mu se i ove godine trud i rad isplatiti.

„Isplati se jersuncokret od početka sjetve ima zagarantovanu cijenu. Ja prodajem Bimalu. Cijena je kao i prošlogodišnja, 780 KM po toni. Ja očekujem preko četiri tone po hektaru“, naveo je Vidović.

Sa košenjem suncokreta Vidović će početi od septembra. Gajiće ga i iduće godine, ali na drugom zemljištu. Specifično za ovu biljku je to što se na istoj površini može ponovo gajiti za četiri do šest godina.

Info+ kablovski kanal