Vremenska prognoza

ponedeljak, 14 maj 2018 15:40

Protivgradna preventiva u pojačanom dežurstvu

Grmljavina, pljuskovi, a ponegdje sugradica i grad posljednjih dana pojavljuju se na većem dijelu Republike Srpske. Zbog toga u Protivgradnoj preventivi imaju pune ruke posla.

Protivgradna preventiva u pojačanom dežurstvu

“Lokalni su razvoji u pitanju, nekad su kratkotrajni mi smo stalno u pojačanom dežurstvu, već mjesec dana.Imamo zasad dovoljno raketa” kaže Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.
Dejanović je rekao  da do pojave grada dolazi u nestabilnoj atmosferi ukoliko je povećana temperatura i vlažnost. Najbitnije je, kaže on, da se dejstvuje pravovremeno odnosno kad je oblak u najranijoj fazi razvoja.
“Grad se javlja kada hladan vazduh pun vlage nailazi na toplo kopno. Ako oblak sadrži grad tu je Protivgradna preventiva praktično nemoćna, jer će on pasti na branjeno ili neko drugo područje” rekao je Dejanović.
Narednih dana možemo očekivati veliki frontalni poremećaj koji će Protivgradnoj preventivi donijeti još više posla nego što je to bilo prethodnih dana.
Tokom vikenda na području Gradiške i Laktaša ispaljene su 34 protivgradne rakete.Od početka sezone do danas dejstvovalo se osam dana i ispaljeno je ukupno 258 raketa.

Info+ kablovski kanal