Vremenska prognoza

četvrtak, 24 septembar 2020 16:59

Pušten u rad novoizgrađeni eskploatacioni bunar u Žeravici

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić svečano je pustio u upotrebu novoizgrađeni eskploatacioni bunar na vodoizvorištu u Žeravici.

Pušten u rad novoizgrađeni eskploatacioni bunar u Žeravici

On je rekao da je završena velika kapitalna investicija za Gradišku te da je kapacitet bunara “B4”   i preko 80 litara vode u sekundi. “To je uz postojeći kapacitet bunara na vodoizvorištu dovoljno za proširenje vodovodne mreže na cijelo područje Gradiške i stabilno vodosnabdijevanje u narednih 30-tak godina” dodao je Adžić.

Vrijednost ove investicije je  283.000 KM. Sredstva su obezbijeđen iz donacije Vlade Švajcarske, učešćem Gradske uprave i komunalnog preduzeće “Vodovod” Gradiška u “MEG” projektu.

Direktor KP “Vodovod” Sandro Zeničanin je rekao da je jedan od prioritetnih zadataka povećanje kapaciteta vodoizvorišta izgradnjom jednog novog ekploataciong bunara.

Adžić je istakao da je Gradiška od njemačke KFV banke i Švajcarske razvojne agencije “Seko” dobila grant od 14,5 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže, te da je primarni cilj ovog projekta zaštita vodoizvorišta u Žeravici.

Iz KP “Vodovod” kažu da je na vodoizvorištu planirana i izgradnja podzemnog rezervoara kapaciteta 2.000 metara kubnih i solarne elektrane za napajanje sistema.Tako planiraju da  već iduće godine te projekte kandiduju kod međunarodnih finansijskih partnera i da započnu njihovu realizaciju.

Info+ kablovski kanal