Vremenska prognoza

četvrtak, 05 jul 2018 15:02

Rodila breskva u Turjaku

Voćnjaci porodice Kovačević u selu Turjak prepuni su breskvi. Berba je krenula prije par dana, a voće je jako kvalitetno.

Rodila breskva u Turjaku

Imaju ukupno deset sorti breskvi.

„Breskva je prilično dobre kvalitete, rod je solidan. Imali smo nešto manju štetu od mraza. Bilo je i leda, ali mi smo obrali uništene plodove. U svakom slučaju, zadovoljna sam ove godine sa breskvom“, kaže Snježana Kovačević, voćar iz Turjaka.

Dušan i Snježana Kovačević breskve proizvode oko 25 godina. Imaju dogovoren otkup voća sa supermarketima, a zaradom su zadovoljni.

„Cijena je solidna, od 1 do 1, 30 KM. Mijenja se svake godine cijena, zavisno od tržišta i kvaliteta voća. Veći je problem proizvesti breskvu, jer klima kod nas nije najbolja. Ima puno posla oko ovog voća. Voćar treba da bude čitave godine u voćnjaku i da brine o njemu. Samo kada padne snijeg može da odmori“, istakla je Kovačevićeva.

Na našem području veoma mali broj voćara se odlučuje za proizvodnju breskve, potvrđuje predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović. Razlog su upravo neadekvatni klimatski uslovi.

„Breskva je jako malo zastupljena pogotovo u Potkozarju, jer teren nije pristupačan. Imamo samo par proizvođača koji dobro rade i imaju kvalitetan rod“, naveo je Dojčinović.

Porodica Kovačević iz Turjaka se osim breskvama bavi i proizvodnjom nektarina. Njihova berba krenuće od naredne sedmice.

„Nektarina je isto dobro rodila, ali je ona veoma osjetljiva na kišu i led. Ima dosta trulih plodova, koje uklanjamo ovih dana“, rekla je Snježana Kovačević, voćar iz Turjaka.

Berba breskve i nektarine trajaće oko dva i po mjeseca. Česta kiša usporava berbu, pa su voćari prinuđeni čekati sunčane dane.

Info+ kablovski kanal