Vremenska prognoza

ponedeljak, 27 april 2020 12:07

Rojenje pčela počelo početkom aprila

Blaga zime i relativno viskoke temperature doprinijele su da je kod određenih pčelinjih društava na području Gradiška već početkom aprila došlo do pojave nagona za rojenje.

Rojenje pčela počelo početkom aprila

To se za ovo doba godine smatra preuranjenim kažu stručnjaci, te  pčelari  nastoje to da suzbiju tako što stalno podstiču radnu aktivnost u košnici.

„To znači da se stalno proširuje plodište, da je satna osnova sa strane legla, da se počnu upotrebljavati biološke metode borbe protiv varoe, da se stalno pčela upošljava.Pčelinja društva se roje kod pčelara koji ne borave mnogo u svojim pčelinjacima. Kaže se kad se pčele roje onda nema meda“ kaže prof. dr Goran Mirjanić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci.

 Pčelari koji su uspjeli sačuvati društva da se ne izroje mogu se nadati boljim prinosima. Tako se pojedini pčelari ovih dana spremaju za prva vrcanja.

„To je cvjetni med i možemo se nadati prinosima. Ono što nije dobro je što je u proteklom periodu stradalo voće zbog niskih temperatura i mislim da je bagrem stradao na tim nižim područjima. Maj bi mogao biti oskudan sa pčelinjom pašom“ rekao je prof. dr Goran Mirjanić.

Iz burnog razvoja pčelinjih društava i dosadašnjih ostvarenih prinosa ova godina za pčelare bi mogla biti bolja nego prošla.

Određene posljedice zbog trenutne situacije sa pojavom virusa korona i pčerali će osjetiti. Posebno oni koji zbog zabrane kretanja nisu bili u mogućnosti posjetiti svoje pčelinjake. Ostaće bez rojeva i prinosa.

Info+ kablovski kanal