Vremenska prognoza

ponedeljak, 26 januar 2015 14:24

Savindan u Gradišci biće obilježen prigodnim manifestacijama

Praznik posvećen Svetom Savi, 27. januar u Gradišci će ove godine biti obilježen nizom prigodih svečanosti i manifestacija u školama i kulturnim ustanovama.

Savindan u Gradišci biće obilježen prigodnim manifestacijama

Uz bogat i raznovrstan program ovaj dan proslaviće učenici i nastavnici Osnovne škole u Dubravama koja inače nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvjetitelja. „U centralnoj školi u Dubravama biće priređena prigodna manifestacija, svečana akademija, a u područnoj školi u Lamincima učenici će otići u crkvu i prisustvovaće službi. Zatim će biti uprilčeno lomljenje slavskog kolača i priredba koju su pripremili učenici“ kaže Rajna Soldat, direktor OŠ „Sveti Sava“ Dubrave. Inače,  Savindan đaci i prosvjetni radnici svake godine proslavljau svečano, jer se on smatra utemeljivačem države i školstva.

Školska slava Sveti Sava biće obilježena i tradicionalnom Svetosavskom akademijom u Kulturnom centru Gradiška. Prigodnu besjedu govoriće arhijerejski namjesnik gradiški Mirko Milisavić. U programu će učestvovati Predškolska ustanova „Lepa Radić“, učenici osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Gradiška, te OMŠ „Branko Smiljanić“,  Gradski djevojački hor „Lira“ i Teodora Čikić uz muzičku pratnju. Organizator Svetosavske akadamije koja počinje u 19 časova je Kulturni centar, a pokrovitelj manifestacije je načelnik opštine Gradiška.

Osim što će u školama i kulturnim ustanovama biti svečano ovaj dan se proslavlja i u hramovima širom Srpske. „Tako će biti i u gradiškoj crkvi, jer je Sveti Sava najveći sin našeg naroda u svakom pogledu. On je bio treći sin Stefana Nemanje, bio je posvećen monaškom životu odrekao se svih državnih obaveza i povlastica. Otišao je na Svetu Goru gdje je sazrio u jednog čovjeka, sa ocem koji se zamonašio dobio je manastir Hilandar. Dobio je i samostalnost srpske pravoslavne crkve“ kaže protonamjesnik Nenad Tomić.

Sveti Sava je umro 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj.Njegove mošti kasnije su prenijete u Srbiju u manastir Mileševa. Zatim ih je Sinan paša odnio u Beograd i spalio ih na brdu Vračar gdje je podignut hram posvećen Svetom Savi.

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci na Savindan u 9.30 časova biće služena sveta liturgija. Zatim će djeca recitovati i dobiti paketiće, te će biti urpiličeno i lomljenje slavskog kolača, jer je Sveti Sava slava svih škola i crkava.

Info+ kablovski kanal