Vremenska prognoza

petak, 05 jul 2019 13:38

Savjesni Gradiščani - smanjena potrošnja vode

Zbog visokih temperatura, došlo je do blagog porasta potrošnje vode na području Gradiške, ali ne u tolikoj mjeri kao prethodnih godina kažu u KP „Vodovod“.

Savjesni Gradiščani - smanjena potrošnja vode

Jedan od razloga je što građani ne vrše zalijevanje zelenih i asfaltnih površina i pridržavaju se određenih uslova koji su ranije definisani.

„Zamoljavali smo da pitku vodu ne troše na takve stvari , a i samom redukcijom fizičkih gubitaka na vodovodnom sistemu proizvodnja vode  na izvorištu je značajno smanjena, tako da je proizvodnja vode u odnosu na prošlu godinu sigurno smanjena za nekih 20 procenata“ kaže Sandro Zeničanin, direktor KP „Vodovod“ Gradiška.

Posljednja tri mjeseca intenzivno se radilo na pronalaženju fizičkih gubitaka na samom sistemu. „Uspjeli smo ih smanjiti za nekih 14 procenata što je zavidan uspjeh“ rekao je direktor KP Sandro Zeničanin.

Narednih mjeseci otvoriće se više gradilišta.Direktor Zeničanin kaže da su odobrena grant sredstva u iznosu od milion i po KM  za izgradnju sistema vodosnabdjevanja u Orahovoj i Gašnici koja bi trebala početi u septembru.

„Putem grantova UNDP-a implementiraće se tri projekta vrijednosti od oko 800 000 KM, radiće se na izgradnji još jednog eksploatacionog bunara na samom vodoizvorištu Žeravica, izgradnji komunalne infrastrukture u pojedinim djelovima Agro zone i izvršiće se napajanje pitkom vodom naselje Sovjak“ rekao je Sandro Zeničanin, direktor KP „Vodovod“ Gradiška.

Što se tiče naplativosti pojača je disciplina potrošača. Međutim i ovim putem su iz KP apelovali na građane da redovno izmiruju svoje obaveze. „Ukoliko postoje dugovanja može se uraditi reprogram još uvijek bez kamate,ali već od narednih računa obračunavaće se i zatezna kamata“ istakao  je direktor Zeničanin.

Info+ kablovski kanal