Vremenska prognoza

četvrtak, 07 novembar 2019 13:08

Srednjoškolci učili o posljedicama dugotrajnog sjedenja

U Tehničkoj školi u Gradišci održano je predavanje o posljedicama dugotrajnoj sjedenja.

Srednjoškolci učili o posljedicama dugotrajnog sjedenja

O ovoj temi učenicima je govorila doktorica Sanja Kežić, specijalista porodične medicine.

“Predavanje sadrži edukaciju o načinu sjedenja, kako pravilno sjediti i držati kičmu I koliko treba biti fizički aktivan” kaže dr Sanja Kežić, specijalista porodične medicine

„Dugotrajno sjedenje osim srčanog i moždanog udara može uzrokovati lošu probavu, te nastanak karcinoma debelog crijeva, a najteža i najčešća posljedica može biti na koštano mišićnom sistemu, može uzrokovati bolesti kičmenog stuba, oštećenja kičme i na pojavu  diskohernije. Javljaju nam se mladi sa sličnim problemima i imaju probleme sa držanjem. Naša preporuka je 60 minuta da budu fizički ativni“, rekla je na predavanju doktorica Kežić.

Osim ovoj temi u Tehničkoj školi srednjoškolcima će stručna lica  govoriti i o bolestima ovisnosti sa naglaskom na upotrebu alkohola i narkotika, te kako poboljšati i očuvati mentalno zdravlje učenika.

„Smatramo da svaku priliku treba iskoristiti za neformalno obrazovanje“ rekla je Daliborka Lakobrija, pedagog Tehničke škole Gradiška.

Ova predavanja su organizovana, jer zaposleni u Tehničkoj školi smatraju da  su učenicima srednjoškolskog uzrasta potrebne dodatne informacije o određenim temama, kao što je posljedice dugotrajnog sjedenja.

Info+ kablovski kanal